Отпусно писмо се носи кај матичен гинеколог за да може да ви го издаде боледувањето.Но работодавачот во никој случај не смее да го бара согласно Законот за заштита на лични податоци, исто и фондот.Ниту работодавач ниту фзо нема што да гледаат во отпусното писмо, тоа само матичен гинеколог може да бара како доказ за издавање на боледување.Имам поднесено документи за преку 100 вработени за породилно и никогаш до сега ниту сум побарала ниту поднела отпусно писмо до фондот, зашто истото претставува личен податок согласно закон, ама кај нас се е можно.Дури и кога ми носеле веднаш сум го враќала.
Info@fzo.org.mk Na ovoj i za clexani i za patoloska pisuvav, sekogas mi vrakjale. Glaven mail e ova pa gi raspredeluvaat posle
Ke podneseš dokumenti otkako ke se porodis, i isplata togas. Primer, otvoras trudnicko denes 16 fevruar. Se poragjas 03 mart i podnesuvas dokumenti. Isplata za fevruari ke dobies vo mart (moze pri kraj na mart duri, i vo april ako ima greska so saatite) a za mart ke dobies vo april. Ili nekogas ako kasnat so prviov mesec, pustaat za dvata odednas ama pokasno
По правило боледување при нормална бременост се отвара 28 дена пред термин, а при патолошка 45 дена.Но во пракса многу ретко се случува тоа и сите отвараат на ден на породување што секако и тоа е во ред затоа што е во интерес на трудницата.Сме имале и доста случаии кога колешки отварале неколку дена пред термин.Во тој случај матичниот гинеколог што ја води бременоста е должен да издаде боледување и без отпусно писмо.Пример мене боледувањето ми беше 45 дена пред термин, матичната ми отвори боледување тогаш, а отпусно писмо однесов откако се породив најмногу заради потврдата која требаше да ми ја издаде за второ родено дете.Боледувањето пред термин се носи кај работодавач еден примерок (за да знае што да прави со плата), а сите останати документи до фзо откако ќе се породиш зашто мора да има извод од бебе.
Ми возвратија на маилот дека налогот е во спецификација за исплата.Што тоа значи поим неам бидејќи јас прашав дали денес да очекувам исплата
Почитувани, Можете да очекувате исплата кога ќе помине придонесот од системот на УЈП во системот на ФЗО што се уште не е случај. фирмава уште нема платено придонеси или која е процедурата? На 01ви пуштаат плати значи да очекувам дури после 01ви март?
Имаат увид се до моментот на исплата неможе да немаат зошто бараат матичен број ако немаат увид не разбирам секогаш ми кажувале барем мене и никогаш не ме излажале до сега
најверојатно не ни провеуваат по матичен најчесто. Имав проблем со документите и кога им пишав дали е океј документацијата тогаш ми вратија само дека редовно тече исплата
Не, не е до фирмата.Штом фирмата веќе исплатила плата.Таква е процедурата на исплата на плата.Платата се праќа од ујп каде се врши обработка на истата, ујп враќа назат дека е помината платата, па после тоа налог се носи во банка и се распоредува по сметки.Обично кога ја пуштаме платата до ујп потребно е да помине ден два до моментот кога платата ќе стигне на сметка.Според ова не верувам дека ќе има денес, ама Дај Боже да оди брзо и да стигне денес. Инаку и јас им пишав и тоа оставив податоци мои за да ми кажат точно дали и кога ќе има, но ми вратија само ова: Течат исплатите нема никаков проблем. Истото ова ми го кажаа и во вторникот
А мене па дека налогото е во спецификација за исплата ни сличен одговор фо еден од овие сега дали е веќе исплатено се чека да легне на сметка незнам поим несм што да мислам веќе