Moze, ama kako sto kazala @MartinaMM treba i ti da si vo raboten odnos, pa posle birate koj ke go zeme. Taka napravi moja drugarka, dvajcata rabotat od doma, a on ima mnogu pogolema plata i on go zema. Kaj mene nema ni za dekemvri ni za januar, lugjee ke odam ke gi raslakam
Zarem e mozno maz da zima porodilno i da sedi doma? So noviot predlog moze da si go podelat a nz ni dali e izglasan. Mislam ne e logicno zenata da raga a mazot da sedi doma koga ne funkcioniras posle poragaj a kamoli na rab da odis.
Да се пријавам конечно дека има исплата и кај мене, а не само да се жаламВоедно и од тука да се одјавам, толку беше со фондот
Вработената која го користи своето право на породилно отсуство, ако сака може да се врати на работа и пред истекот на отсуството, но не пред да поминат 45 дена од денот на раѓањето на детето (задолжително отсуство). Работничката ако не го користи правото за отсуство од работа заради родителство, правото на отсуство може да го користи таткото. Значи мајката мора 45 дена да е на породилно, после тоа може да се врати на работа и остатокот да го користи таткото.
Добро бе дали се нормални последното породилно за јануари уште ми го немат пуштено.. Кај сите доцни или веќе ви пуштија денес?
И кај мене го нема до 13ти јануари ми е, пишав маил и вчера и денес ама некако не одговараат, па ако имам време планирам утре да се појавам
Da ne se mislis voopsto ako nemas ipslata posle 12h odi im slobodno poso se bezobrazni e koa ke pocneme da dosaduvame edna dve tri pet majki ke se zamislat
Здраво, дали можам некако да го профолжам породилното барем до 1 година(+3 месеци) а притоа да си добијам и за тоа паричен надоместок? У таква ситуација сум ..
Здраво, да прашам дали за паричната помош за второ новороденче (20 000 ден.), мора мајката да била во работен однос (па започнала породилно отсуство) за да и ја исплатат?
Па со оглед на тоа кои документи се потребни, мислам дека нема врска дали мајката била во работен однос. Еве линк што е потребно. Инаку 24.000 е сега за второ дете. https://samoprasaj.mk/prasaj-cat/ko...obie-ednokratna-paricna-pomos-za-novorodence/
Здраво на сите Дали некоја има пишано на овој меил angelab@fzo.org.mk и добила одговор во врска со исплаќање и слично? Убав ден