Јас сум официјално од 6 март на породилно од фирма ми ги однеле документите на 17 април ми стигна решение ама сеуште немам исплата. Како ги рачунаат дали знаете? Нели треба да е исплата 100% а кај мене според решение ќе земам помалку.
Породилното е просек од последните 12 плати. Ако последните 12 месеци сте земале на пример 30.000 ден плата, породилното треба да е 30.000.
Во истава фирма пред да отворам породилно бев 7ипол месеци. Претходно бев во друга фирма ама дадоввотказ и имав прекин во стажот три месеци. Дали ги рачунаат и тие или само од оваа фирма кај што сум сеуште?
Во овој случај мислам дека земаат просек од 6 месеци. Нека потврди некој кој бил во иста ситуација или јавете се во ФЗО за информација. Така е најсигурно.
Да просекот се зема од поаледните 7 и пол месеци. Доколку мислиш дека е доста помалце обрати се кај сметководителот на фирмата можеби има направено грешка во пресметка некогаш и ради тоа нема да имаш исплата.
Зошто толку каснат овој месец знае некој? Ради избориве можеби? За април треба да исплатат. Обично до 5ти во месецот имало, а еве го 12ти мај денеска.. хаос.. И исплата за второ дете сеуште немам. Бе в банка од тамy рекоа во ред е треба да чекам да исплатат . Не знам кај да се обратам..
Јас си велам дека заради тоа што досега имаше 4 неработни денови во мај па можда затоа. Мене на 7ми ми исплаќаа, ај си велам од утре ќе има
Исплата за второ види си со социјално каде имаш поднесено. Мене ми ја дадоа потврдата за првото дете наместо второ и кога отидов во банка ми рркоа во процес е и се обратив до мтсп и таму ме известија дека немало никакво решение и после се вратив до социјално во општината и ми ја издадоа правилната потврда. И сега во јуни ќе чекам исплата.
Здраво, само сакав да прашам околу исплатата на породилно. Јас се породив на 11 март и земав плата само за тие 11 денови, тоа значи дека породилното ќе ми се пресметува од 11 март до крај на месец, така?