Јас се јавив во фонд пред некој ден ми рекоа има каснење месецов ама се е во ред, чекајте си исплата. Ова ако е во ред……..
Здраво. Сакав да прашам дали е вистина дека ако после завршувањето на породилното,ако шефот ти дава отказ ке бидеш платена +6 месеци. Дали некој знае за ова? Пошто не ми се почнува на работа а уште малку ми завршува породилното
Ako moze info za prvata isplata za porodilno treba nekakvo resenie da stigne?od 31vi mart sum na porodilno,cisto da si znam dali vo juni ke imam isplata
Пријатно изненадена од фондот. Поднесов пред осум работни дена документи, исплата денес. Плата за месец април целосна. Отворено породилно на 17.04. Што значи Ако ви каснат нешто не е во ред со документите.
Ти се посреќило, само да ти кажам пример, прво породилно 2019та год, породена на 31.05, пријатно изненадена како тебе, накај 20.06 ми пушта фондот породилно за еден ден. Потоа секој нареден месец околу 12-13ти во месецот, а пак последното со месец и пол каснење. Која е логиката? Е сеа второ породилно, пак сум во истата фирма, пак уредно документи, све по ПС, породилно чекав скоро два месеци, се јавив на познаничка ме “искара” шо не сум ја побарала побрзо, да ме стави погоре во купот од документи. Нема врска ни кога плата се префрла, пошто во своја фирма сум, плата земаме накај 10-12 со тоа и придонеси се поминуваат, а породилното два месеци ми го пуштаат на 7ми, овај месец на 21ви Така да никаква логика си немаат, поголеми се шансите за лото отколку за редовно породилно.
Zdravo,kako sto znam za porodilno se zima prosek od poslednite 12 meseci.Me interesira dali ako imam boleduvanja vo tie meseci ke vlijae toa za da zimam ponisko porodilno ili?
Нема да ти влијае, јас бев на патолошка во втората бременост, па сепак породилното ми е 100% од платат што ја земав.
Zenski ne znam dali ima takva gr no parite od opstina za 1 rodeno uste mi gi nemaat pusteno. Podneseno dokumenti na 15.03 mislam. Nekoj br da se javam ili mail?