Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Паричен надоместок-породилно

Дискусија во 'Бебе' започната од ikame, 7 јуни 2013.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    7.974
    Имам здравје уште 3 месеци до породилно, е сеа ме интересира ако периодов извадам боледување од 1 месец, и нели ќе ми се скрати од плата, колку би ми скратиле? И исто дали коа ќе прават просек за породилно ќе ми влезе таа плата како скратена и ќе ми се намали просекот за породилно?

2. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    8.711
    Мила, првите две недели (15 дена) ти ги дава матичен лекар или гинеколог. Се исплаќа 70% за тие денови односно се крати 30% на дневница. Наредно уште 2 недели дава специјалист, од 16-30 ден се исплаќа 90%. До тука си на на товар на фирма. Се што е над 30 дена иде комисиски и се исплаќа од ФЗОМ.
    За просекот не сум сигурна, ама мислам дека не го намалува, дека придонесите за здравство се плаќаат на цела нето плата. Некој да ме поправи ако грешам.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    7.974
    Сакам да извадам боледување, зашто стварно премачно ми е на работа, ама на мојава плата и 10% ми е многу. Знам дека сум побитна јас и детето, али има и други фактори што ми влијаат. И кај фондов исплаќа коа ќе му текне на трудничко, па и не би сакала да ми биде помалку платата заради боледувањево. Фала ти на одговорот:l:

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.844
    Не влегува тоа во просекот после. Ама кратат 30% плата за тоа боледување.

5. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    7.974
    Значи повеќе ми се исплати да земам цел месец…

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.844
    Како што ти објаснила членката погоре првите 4 недели е 90% ако земеш повеќе одиш под фонд и патолошката се смета 70% од плата

На baguf4e и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  7. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    8.711
    Мила, замоли ги барем една недела да си од дома поради здравствени причини. Кажи им дека сакаш да си ја тераш работата, да не вадиш боледување ама дека ти рекле дека мора да лежиш. Нема ли да сфатат?:(

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.460
    Допаѓања:
    8.563
    Цела плата ти ја земаат просек за породилно. Јас 4 пати по 2 недели бев на породилно додека бев бремена, секако ми се намали платата тие месеци, сега земам породилно цела плата.
    Единствено што заприметив дека минат труд не е вклучен, туку платата договор. Јас земам околу 2000 за минат труд, како да не ми се вклучени во породилното. До душа 1 месец имам земено до сега, ќе видам следен.

9. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    7.974
    Немаат разбирање, и коа требаше да бидам одлободена не ме ослободија на топлово, супер услови сум имала на работа ми рекоа, а ја им побарав од дома да работам, не им реков да ме ослободат…
    Значи минат труд не исплаќаат. Чудно реално и тоа е во платата и придонесите. На некоја плата до голем стаж тоа е доста големка цифра. На работа колешкиве ми кажаа нив им исплаќале као.

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.460
    Допаѓања:
    8.563
    Можда и грешам, да земам уште еднаш породилно и ќе пишам. Сега ми беше минус 2000ки, евентуално некоја утка да е дека дел од фирма земав плата, дел породилно.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    7.974
    Ај баш пиши, баш ме интересира дали исплаќаат.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    8.711
    Јас колку што знам минатиот труд влегува во просекот зошто спаѓа во бруто пресметката, т.е и на тој износ се плаќаат придонеси и се проаѓа со 101 шифра за плата.
    Сестра ми земаше породилно до пред некој месец, кај нејзе беше фиксна плата + минат труд (нешто ситно) и знам дека и исплаќаа цела плата со се ситното од фзом.

Инаку за неослободувањето, те читав по групите и стварно се иритирав. Супер услови на работа, ама додека стигнеш и се вратиш дома по топлово не се важи. Што толку им смета да си од дома ако работата е завршена, демек ако си таму попродуктивна ќе си. Јас од 6та недела останав од дома, па тоа што е мое е завршено во целост.
    Инаку ако веќе вадиш боледување, дефинитивно повеќе ти се исплати над 15 дена бидејќи така ќе земеш 90% плата.
    На пример на околу 30000 нето плата (карикирам) за 30 дена би скратиле околу 4000 денари.

На eliesaab и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    7.974
    Да и мене ми е тоа, не се проблем условите на работа, патот до работа е, Али пак ме кочат други работи затоа и не можам да реагирам. Ќе видам ќе размислам, да видам и со маж ми да се договорам, зашто многу е и 10% на мојава плата.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    8.711
    Целосно те разбирам, и малку да се скрати кога имаш месечни трошоци одма те кочи. Јас првично бев за патолошка, ама со кредит и истовремено кирија додека се реновира нашиот стан малку потешко, кај ќе ми беше крајот со 70% плата. Затоа разговарав убаво со нив без да им ги кажам моите стравови за помала плата, им реков дека ќе одам на патолошка доколку не се овозможи услови за од дома, па се уплашија да не останат без мене пошто малку сме и онака и нема кој да работи, па се согласија да останам. Дефинитивно не беше од љубов. :D

На eliesaab и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  15. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    736
    Дали има некој како мене да нема уште исплата за овој месец? Изгледа се подреков :D Им пишав на меилот но уште немам одговор, случајно да не знаете број каде можам да се јавам?

16. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    356
    ‘Овој месец’ мислиш за Јули или за Јуни исплата?
    Прашувам дека прв пат денес добив за Јуни и не знам дали во текот на месецот исплаќаат за тековниот месец или за претходниот.
    Би сакала да знам кога би имало исплата за Јули, тоа ме интересира :)

17. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.514
    Допаѓања:
    8.844
    Во Јули за Јуни

На Bella Nella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    736
    Во тековниот исплаќаат за предходниот месец. Него имав пишано дека имав исплата па на крај излезе дека тоа се од општина и социјално што пуштаат за второ дете, породилно уште чекам :(

19. Bella Nella

Bella Nella Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    356
    За прв пат да земеш чекаш?

20. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на: