За колку време стига породилното откако ќе бидат поднесени документите? Не знам дали ги доставиле докум од фирма, ќе треба да се јавам во фонд од утре да прашам.
Здраво девојки, ќе ве молам за инфо која знае да ми одговори. Од фирма ми ги поднесоа документите во фонд за породилно. Сабајле им пишав кога може да очекувам исплата, ми одговорија бидејќи фирмата била со еден вработен т.е јас потребно било изјава заверена на нотар за трансакциските сметки на фирмата и изводи од банка. Му се јавив на сметководителот ми рече да му однесам изводи од банка, но може да прават проблем од фонд бидејќи фирмата била со еден вработен. Демек ќе прашувале од каде пари на фирмата. Можело воопшто да не добијам пари од фонд заради тоа. Знае ли некоја на што конкретно мисли сметководителот, имала ли некоја од вас вакво искуство? Прв пат слушам за ова, што го интересира фондот од каде пари кога плата и придонеси редовно се уплаќани. Што ми советувате, директно да си прашам за ситуацијава во фонд? Немам повеќе трпение со сметководителот, изгледа прв пат пријавува породилно во фонд
Zdravo feminki, ne najdov druga tema pa tuka da prasam, bremena sum 5 mesec, ako me otpustat od rabota mozam da gi tuzam, dogovor imam na neopredeleno Pozdrav
Да, ако можеш да докажеш дека нема друга причина зошто те отпуштаат (претходни опомени, казни, дисциплински постапки).
Od koga im kazav deka sum bremena samo baraat nekoi sitnici ko pricini za da vikaat, vregjaat.. pocna da mi e somnitelno da ne sakaat da me nateraat sama da napustam
Поверојатно ми е дека ти прават стрес, за да кога ќе стават замена за тебе, да не мора пак да прават промена кога ќе треба да се вратиш после породилно, сама да речеш не се враќам. Обично тоа им е целта. А сега да те бркаат од нигде никаде на сите газди им е страв со трудници да ризикуваат бркање. Исто така, поверојатно е да си малку поосетлива сега на коментари, па така да ти изгледа постресно, а не дека стварно е таква ситуацијата. Ништо лошо немам намера со муабетов, ама знам колку поувредлива сум била трудна и во постпартум, нешто што во нормален период воопшто не ми се случувало. Така да гледај си бременоста, не си ставај на срце премногу.
Ovie postojano site gi vregjaat nemaat oset tuka, ama sega bash mi se navrteni mene a prethodno epten trebase da e nesto za da mi krenat glas. A jas sekako posle porodilno ne se vrakjam vo taa toksichna okolina