здраво феминки за да имам право на породилно треба минимум да имам 6 месеци работен стаж во фирма ? и дали пак би зимала 9 месеци ???
Минимум 6 месеци непрекинат стаж на денот на отварање на породилното треба да имаш. Трае 9 месеци односно 270 дена.
за здравствено осигурување за бебе што документи да однесам во фирма освен извод родени и здравствена книшка
А тогаш просекот од 6 плати го делат на 6 или на 12? Оти јас сега работев 9 месеци, ама вкупната сумата е поделена на 12.
Колку што знам, ако имаш 12 месеца стаж, делат на 12. Ако имаш помалку, пример 9, ќе делат со 9. Барем така беше, може смениле нешто.
Ako veke ti se dadeni otpusnite listi so trudnickoto boleduvanje vo firmata ti treba samo izvod I kniska za bebeto
Dali izvrsitel smee da blokira smetka dodeka si na porodilno otsustvo i veke isplakas eden izvrsitel, a ima i drugi koi se na red za isplata. Blokadata e izvrsena bez prethodno izvestuvanje do rabotodavec ili na adresa
Ве молам за совет што би правеле на мое место: вака бремена сум 8недела моментално невработена сум чекам повратен одговор за работа за која што рекоа некаде после нова година а може и покасно, прашањето ми е дали да се договорам со некоја фирма да си плаќам јас самата придонеси 6 месеци-7 за после да зимам породилно ? или да почекам до јануари што ќе испадне од целава работа... или пак да почнам да си плаќам па после само да ме префрлат во друга фирма ? ...еве и да почнам на другата покасно работа нема да ми следува породилно и ќе треба бебе мало да оставам ? Ве молам за ваше мислење што би направиме во мојава ситуација