Dali porodilno isplakjaat mesec za mesec, ili se zima vo predvid periodot koga si se porodil? Primer se porodis 20 februari dali te isplakjaat do 20 mart? Ili kako e toa ? Zosto patiloskata mi ja isplakjaat taka od denot koga sum ja otvorila. I dobivam kako dve uplati od fond.
I kaj mene patoloska pustija. Ama mi stiga vo dve uplati, otvorena mi e od 11vo mesecot. I valjda me isplakjaat od 11 do 30 pa uste edna od 1 do 11 za druguiot mesec. Neznam…. Dali dobivate edna isplata od fond ili vi ja delat ?
Ima li nekoe pravilo so datumi koga pustaat ili kako ke im tekne...prethodniot mesec mi pustija na 19ti
Ти ја делат затоа што е сред месец, мене така ми пуштаа патолошка, за породилно мислам дека нема да ти ја делат исплатата.
Јас како што знам максимум 10 дена откако ќе помине плата во фирма. Втор пат сум на породилно, после 10ти никогаш немам земено, во фирма плата е на 1ви или пред 1ви ако се паѓа викенд.
Дали има некој што уште не добил исплата за породилно? Платата од фирма е пуштена уште пред Нова Година. Дали може некако да ги исконтактирам од Министерство да прашам?
Прва исплата за колку време добивте од поднесувањето на документите? Ние еден месец после пораѓај дури извод извадивме, два пати името и беше згрешено од многу писмени што се вработени... И два пати чекавме по две недели за да го подигнеме изводот не по наша вина. И веќе треба да се префрли породилното на маж ми. А не даваат да се префрли дури не легнала прва исплата кај мене. А на прашањето кога ќе биде тоа, креваат раменици. А јас треба да тргнам на работа уште малку...
За 20 дена. Иначе оди готов е изводот сигурно. Нас така ни рекоа 10 работни дена, и еден другар на маж ми му вика оди вика готов е одма, така викаат зашто се живи неработници. И стварно, отиде маж ми за 4 дена од поднесување готов беше. Пиши на таа Јованка, одма враќа. jovankaz@fzo.org.mk