Е па треба да поднесеш породилно,со извод на родени од малото и трансакциска сметка во фондон,за да можеш да земаш породилно,еве јас веќе земав. Сега читам дека на работа си однела документи,прашај си на работа дали ти се поднесени документите.
Од работа откако ќе ти поднесат, за околу 2 недели би требало да имаш прва исплата. А обично поднесуваат откако ќе пуштат плата. Најлесно да прашаш на работа дали и кога се однесени, или пиши мејл на фондот со матичен број, и ќе ти кажат кога зе поднесени. Кога си го отворила породилното не е битно, битно е кога се поднесени документи.
Девојки каков просек се зема при пресметка на пордилно? Последни 6 или 12 месеци? Во фондот прашав за документи, ми рекоа само извештај од матичен, извод од бебе и копија од сметка. Кој ги доставува документите за работен однос, исплатни листи и слично?
Просек од 12 месеци се зема. Ако си вработена помалку од 12 месеци (а минимум 6) се зема просекот од вкупните месеци што се во работен однос. Исплатни листи не треба, ги имаат податоците бидејќи се врзани со ујп и системски го пресметуваат просекот. Документи може да однесеш и сама, а може и од фирма.
Мене последнс исплата за март ми нема стигнато. До 28 ми беше породилното. Инаку на 6ти 7ми од месецот ми пуштаа. На кој меил да им пишам?
Zdravo, so prvo bebe sme nie i ni rekoa deka mozhe da si podneseme za nadomest vo Ministerstvo za Trud i Socijalna Politika. Soprugot beshe, i tamu nekoja zhena mu rekla deka mora za mene da se izvadi dokaz deka sum zhiveela podolgo do 12 meseci vo drzhavava (iako tuka sum rodena i licnata karta mi e so datum postar od edna godina). Ajde, beshe do MVR, go izvadivme toj dokument, sega sme morale i izjavi da potpisheme deka se soglasuvame da ni gledaat vo nashite smetki vo banka. Nekoj ima li iskustvo so ova ? Dali vaka vi barale izjavi i dokumenti ?
Ако е ова за надоместокот за прво дете мм носеше потврда од матичен гинеколог за родено прво дете, мислам и копија од трансакциска сметка, а таква потврда за живеење никој не ни побара, ниту пак да гледаат во сметки. Да не се разбрале можеби погрешно?