Да, мене ми бараа оти со новата лична карта немав година на новата адреса. Ама, среќа имав слика од старата лична карта, па тоа заврши работа. А за сметки немав такво нешто. Со документот од нив ти одеш во банката каде имаш сметка, знаат таму, пополнуваш барање и чекаш прилив. Ова за нлб.
Pa i jas taka znam deka samo od ginekolog treba i transakciona i tie dokumenti gi spremiv, ama ete sega drugo baraat. Zatoa sakav da prasham sega skoro dali na nekoja istoto go barale ili samo na soprugot mu se pogodila nekoja tetka shto ne i se rabotelo pa ne tera plus da vadime dokumenti. Eve kako izgleda izjavata
Потврда од гинеколог за прво дете Извод од бебето Лична карта Ова за Свети Николе. Трансакциска не бараа, оти со потврдата од нив одеш во банка, јас во Нлб, и таму се пополнува барање, па банката се поврзува со Социјално. И ми стигнаа парите за 2 недели мислам. Кај мене мораше и старата лична карта како потврда оти со новата немав 12 месеци на новата адреса. Ваква изјава за сметки не пополнував. Може секој град различно, не знам.
Кај мене нема уште, на 5 меила пишав никој не врака си викам да не сум грешка јас нешо ама до 27ми март ми беше породилното значи треба сеа за март да земам нели?
Мене ми беше до 27.2 Требало корекција да се направи, така ми пишаа после 4 дена, ама од фирма корекција. Тука ми кажаа дека фирмата требала и на сметководство пишав маил. Штом и кај тебе не е цел месец март, можно е да е истиот проблем. И јас чекам уште, еве мај дојде. Ама од фирма е грешката.
Здраво, едно прашање бидејќи не се разбирам како одат работите. Треба да отворам породилно и не знам од кога е најдобро да го отворам за да ми биде породилното повисока сума, знам дека се зима просек од последните 12 плати. Јас имав минимална плата на сметка од 22600ден а кога дознав дека сум бремена со шефот се договоривме да имам на сметка 45225 за да имам повисоко породилно. Планот ми беше да го отворам породилното од 1ви мај сега за да го фатам цел месец април во просекот за породилно. Така би имала 5 минимални плати 22 600 и 7 плати од 45225 и излегува просек некои 35 000(ваљда) Е сега некој ми вика дека би ми било повисоко породилното ако го отворам на денот на пороѓај (имам закажан царски на 10ти мај) Ама нели тоа би ми го намалило породилното бидејќи би имала само дел од платата за мај и би ми го намалило просекот? Ве молам за помош ако знаете
Не,уште нема секогаш 19,20ти пуштаа сега нема. За чудо понеделникот неработен ама здравство имаа пуштено, а плата уште нема
Нема врска што ќе биде само дел од плата последниот месец, според делот ќе израчунаат колку е целата плата. Што покасно отвориш, подобро.
Zdravo, Za boleduvanje po osnov patoloska bremenost prviot Iznos fondot koga go isplakja? Pretostavuvam deka se ceka , samo kolku vreme odprilika po vase iskustvo?
03.04 e podneseno. Ke pocekam do ponedelnik pa ke prasam do.kade se. Ima nekoj kontakt tefon ili mail za kontakt?
Дали некој има побарано пресметка врз основа на што ја исплаќаат сумата? И каде може да се обратам и дали воопшто може да ми дадат такво нешто
Па последните 12 месеци е просекот. Побарај од работа колку ти е платата последните 12 месеци, собери и дели на 12. Запази дали имаш бонуси и сл.