Последната исплата за породилно ја доцнат секогаш, секаде? Некаде читав со месеци им ја доцнеле последната исплата.
Dobro vecer imam edno prasanje do site vas ako nekoj moze da mi pomogne. Otvoreno mi e patolosko od 14.04 platata koja ja zemav prva mi bese 70% od firmata a potoa za maj mesec dobiv pomalce od pola pretpostavuvam deka toa e del od platata sto firmata mi go isplakja. Ne mi kazaa deka trebalo da se podnesat dokumenti do FZO pa mi napravija problem, vo sistemot ne se vodev voopsto deka sum na patolosko a navodno od firma ne znaele toa kako da go napravat pa zavrsiv rabota i odnesov dokumenti sama na 04.06 kade mi rekoa deka treba da ima isplata za 15 dena. Potoa iskoci drug problem odnosno rabotodavacot ne gi vnel kako treba boleduvanjata pa imale losa presmetka, nekako posle edna nedela doznaa deka eden den falel i ne go izracunale voopsto, od FZO rekoa deka treba da stigne pismo do firmata no tie sredija preku podracna. Se javiv posle 2 dena vo podracna i mi rekoa deka e evidentirano i regulirano, no od FZO mi rekoa deka seuste stoi kako da treba firmata da dobie pismo, a potoa mi se isponasaa na telefon kako da nie se znaeme i treba da cekame. Vekje e pominato nedela dena od togas, ne znam dali ke mi bide isplateno ovoj mesec, ne znam ni dali vie ste imale isplata koi ste na patolosko ili porodilno. Ne znam i nemam povekje kaj da se obratam, prv pat se sretnuvam so vakvo nesto a i so nasiot nikakov sistem za zal. Ako nekoj moze podetalno da mi objasni i kaze vo sto e problemot bi vi bila premnogu blagodarna. Izvinete na pregolemiov tekst no morav se da vi objasnam, moze nekoj bil vo slicna situacija kako mojata.
Јас на 18ти претх месец на 15ти сега доцнат многу. Има некиј маил некаде да пишам са видам зошто доцнат
Породилното отсуство ми е отворено на 28.04. Денес првпат од фонд за здравство ми исплатиле само некои 7000. Од фирма документите уредно ми ги имаат однесено околу 10ти. Нели со првата исплата се исплаќа се до тој момент. Ништо не ми е јасно
Породилното ми е отворено на 6ти април. По моја пресметка (нели 100% исплаќаат) за тие 5 дена ми имаат скратено скоро 4 до 5000 ден, можно е? Значи ми имаат исплатено скоро 5000 ден помалку. Друго, за мај кога ќе ми пуштат посебно пак?
Ако ти е дневницата околу 1000 ден. тогаш точно ти исплатиле. За тие 5 дена треба да си земеш плата од фирмата. А за мај секако посебно ќе ти исплатат, цела плата.