Ако добро те сфатив, за септември ти исплатија? Јас сум на породилно од 10 септември, но уште нема стигнато за тој месец. Да не изплаќаат до 15-ти, како што е законот за платите?
Како вака кај секој различно?... Не знам дали да се распрашам, или да почекам да видам дали ќе пуштат заедно со октомвриското.
Скоро секој месец од 10-15 ми пуштаат. Месецов ради изборите на 16 мислам пуштија. Земам од Април породилно.
И да фали нешто не известуваат и само во фиока ставаат. И ако отидеш ќе отворат случај. За да не се собере мн месеци после не ги пуштаат сите пари пак на рати се пушта отиди и види. Имав близок што работеше таму во пензија е сега.
Mene po telefon mi kazhaa deka isplatite se vo tek, a na mail (sega pishav na nekoja Katerina) mi vrati deka kje imam isplata slednata nedela.
Ми пуштија плата денес од фирма. На породилно сум од 15.10 (породена на 22.10). За октомври ми пуштиле ама помалку од претходно. Едно 3000 ден ми е скратено. Ја гледам пресметката на плата на мејл, ми пишале боледување 90%. Како тоа ? Нели породилно е 100% исплата ? Нели некои цел месец пред термин отвараат породилно ? Не ми е јасно, кажете да знам дали да им се јавувам. Или па требаше да ме исплатат за 15 дена само ? Другите на товар на фондот ? Не ми е јасно, а не сакам неинформирана да им звонам.
Jas imav otvoreno porodilno na 9.6. Od fitmata za toj mesec juni me isplatija samo za tie 9 dena. A posle toa 100% od fondot nadomestok.
Веројатно ти исплатиле до 14.10. Тоа ти е плата за 14 дена. Од 15.10 ќе ти исплати фондот. 100 %, односно просек од последните 12 месеци.
Штом се сомневаш, јави се во сметководство да ти објаснат. Сигурно добивате и пресметка за платата, па ќе видиш како и за колку часа е пресметано.
И мене така ми се чинеше дека е помалку, од 15.09 сум на породилно. Кога размислив сфатив дека не е пола плата, помалку е. После од фонд ме исплатија повеќе, односно тоа што фалеше за цела плата.
Пресметав. Згрешиле. Не помалку, многу повеќе исплатиле за пола месец. Скоро цела плата. @Mimmi39 Ми стигаат пресметки на мејл, на пресметката пишува 90% (боледување). Јас боледување немам користено до сега. Директ породилно отворив една недела пред породувањето.