Може прашањето е веќе поставено, но дали некој знае како се калкулура сумата на пари кои ги исплаќа фондот за породилно? Јас имав промени во плата и секако ми одговара повеќе сегашната сума ама негде читав дека прават пресметка за последните 12 месеци колку била платата и таа сума ја исплаќаат. Има некој инфо? И исто дали има максимален износ (некој лимит) или не е важно колку е висока платата?
За жал, пресметуваат просек од последните 12 плати, така што нема да ја земаш последната плата. Ист случај сум и јас. Во однос на висината, не треба да има ограничување.
Кај мене во јули беше промената, значи барем делумно ќе фатам нешто плус штом се пресметува за последните 12 месеци. Имам слушнато и на почетокот додека да се регулираат сите документи доцнат со исплата. Се надевам не многу.
6 просечни бруто плати мислам дека е лимит, може да има измени не знам. Просек се вади на 12 последни плати+ бонуси, прекувремена работа ако си имала се тоа ќе се пресмета исто.
Vo grupata na facebook Исплата на породилно/продолжено боледувањe se najde novinarka od sloboden pechat. Mislam deka zhenata kje pomogne da ja slushnat site nashata golgota.
Добро утро девојчиња,малку offtopic едно прашање. Дали некој знае на тие што се на боледување ама не на породилно,ги исплаќаат во исто време со вие што сте на породилно? И јас немам земено сеуште за октомври,ама бев на боледување по друг основ до скоро крај на октомври
Цц како толку различно исплаќаат не ми е јасно. Убаво пиша некој нека каснат пензија еднаш, безобразни се стварно..