Нели породена сум во август и сеуште немам земено породилно.. Нели не знаев кој ми ја кочи работата.. Дефинитивно фирмите Прашав во фирмата, викаат ги однесовме во социјалното, оди мм во социјално му велат ја нема во предметите, среќа што имам свој човек од поглавните во фирмата за да ми ја среди работата и документите кои одговорните таму ми ги загубиле, а без срам лажат дека ги однеле во социјалното Еве од кога навистина ги однеле документите за два дена т.е денес ми стаса и решението, сега ќе чекам уште парите да стасат
Ovaj mesec bi trebalo da imas pari. Ne mora da stigni resenieto,se zavisi od firmata dali i koga gi pidnesla dokumentite. Prasaj vo firmata ili vo fondot malku znaat za zabrbeskat rabota. Zatoa bidi vo tek
Na temata porodilno otsustvo nikoj ne mi odgovori, pa ajde tuka da prasam: me interesira iskustvoto na nekoja sto bila na boleduvanje za vreme na bremenosta, imeno - dali nadomestokot za porodilnoto e namalen za 30% poradi toa sto vo izminatite 6 meseci zemala samo 70% od plata ili pak nadomestokot za porodilno e 100% od visinata na platata - pred zabremenuvanje?
cudno,prasuvam zosto prethodniot mesec na 26ti mi prefrlija,ama bese nekoja cudna suma okolu 25000,a fiksna plata na rab mi bese 11000,mozno li e vo tie pari da mi go pustile i nadomestokot za prvo bebe?
porodena sum 13 septemvri,a trudnickoto e otvoreno od avgust,sto znaci pari stignale za 2 meseci,oktomvri bese seuste vo tek koga mi gi pustija
Stvarno ne mi se veruva deka niedna zena od ovaa tema i od temata "porodilno otsustvo" ne bila vo vakva situacija i ne moze da mi odgovori na prasanjeto. Ne veruvam i zatoa ke prestanam da prasuvam tuka.
Поеодилното се пресметува како просек од последните 12 месеци плата. неби требало боледувањето да влијае на пресметката
Ne ti odgovorile zatoa sto mozebi ne znaat sigurno,a i kratko vreme ima pominato od tvojot post. Inaku i jas mislam kako dzundzule deka prosek od 12 meaeci kolku iznesuva platat se do otvaranjeto na porodilnoto. Sepak ova samo fondot go znae so presmetuvanjeto taka da koga ke go dobies resenieto ke znaes sigurno
Ne e tocno, se presmetuva i boleduvanjeto. I vo FZO mi kazaa, i maticniot ginekolog i na rabota. Jas bev kratko na boleduvawe i mnogu malku mi vlijaese na platata.
Jas bev na boleduvanje za vreme na bremenosta I bev na 70%, sega mi stiga porodilno recisi 100%, velam recisi zaradi toa sto se gleda prosekot od poslednite 12 meseci. Pozdrav. Jasizgleda sum vo prva grupa na 10 gi imav parite na smetka.
ako zemaat prosek od 12 meseci...logicno bi bilo da imas okolu 15% namaluvanje na porodilnoto zaradi toa sto neli vo tie 4-5 meseci si imala 70% od plata. Ova e ako go racunaat boleduvanjeto vo prosek za porodilno... ama posto velis deka recisi 100% zemas porodilno, togas da ne ne go racunaat taka?