Ne si razbrala dobro, zemaat prosek od poslednite 12 meseci od 100% plata koja ti sleduva, bez ogled na toa sto si na boleduvanje I zemas 70%. Mislam deka dobro objasniv.
Sega te razbrav, da... samo sto za ova ima podeleni mislenja ovde. Kazi mi - ti veke si na porodilno, taka? Posto toj odgovor bi go zemala za najrelevanten
Девојки кои беа на боледување а сега се на породилно ми кажаа дека има разлика во платата зашто просекот од 12 месеци го прават со вклучени плати и од Фондот кои се всушност нели намалени за 30% и тие влагаат во пресметка. Значи породилното реално не може да е 100% од плата кога во пресметка на просек влага и боледувањето.
Лејди јас ја продолжив дискусијата зашо и од работа ми рекоа дека не се рачуна боледувањето во просекот за породилно. Не знам зашо сите различно кажуваат...стварно сум во бунило сега
да не има разлика зашо и од работа им е кратено 10-20% поради оној прв месец на боледување? или некои поситни боледувања за кои кратат доста?
И Диги исто мислеше, па фати врски и се распраша се што треба кај треба и ко што знам платата е намалена. Дај боже да не е така, убаво ќе ми дојде цела моја плата дефинитивно.
Леле у каква конфузија сум сега... ААААА знам! И @zeka е сега на породилно и она ми е верна исто така еве она нека каже дали е скратена платата. Чекаше знам некое време за породилно па наеднаш и исплатија неколку плати. Лепото хелпувај те молам, во дилема сме дали цела плата се зема ако си бил на боледување претходно!
Samo 2 nedeli odev na rabota odkako doznav deka sum bremena, potoa na boleduvanje. Patoloska. Za vreme na boleduvanje zemav 70отсто од плата. Секој месец имав разлилна плата и просекот беше собран од изминатите 12месеци. На 10ти овој месец прв пат ми пуштија родилно. 2 заостанати плати од боледување, 2 од родилно. Сега за родилно просекот на плата е пресметан заклучно со боледувањето и од тој просек ми е исплатено 100 отсто.. Просто и едноставно. Боледување земаме 70 отсто од плата, автоматски просекот ни паѓа и за родилно. Во двата случаеви имаме пониска плата. Се надевам убаво објаснив.
Jas sum veke na porodilno, I ti garantiram deka e taka, dekase zema 100% od platata, e sega RAZLIKA IMA AKO neli kaj nas karikiram plata zemas 15 000 ama neli nie narodot se pravime pametni pa predda odime na porodilno vo tekot na bremenista se dogovarame so pretpostavenite platata da ni ja nakacat na pr na 25000, e sega ako pr ti pominuvale plata od 25000 sest meseci a ostanati sest 15 000, soberi gi tie sumi podeli gi na 12 meseci I ke vidis deka prosekot ne e 25000. Ili na pr so osnovnata neto plata, za 2015g iznesuvase 11127, a za 2016g e 11 335, I sega vo zavisnost od toa kolku meseci se od 2016 kolku od 2015 keti izleze suma pomegu ovie dve gore spomenati. Taka da drustvo ne se sekirajte za boleduvanjeto sto ste na 70%, razlika ke ima no neznacitelna samo vo kontekst na godisniot prosek od 100% plata. Pozdrav decki.
mene istoto ova mi bese kazano od rabota. jas nemam moznost da dogovaram pokacuvanje zatoa sto rabotam vo drzavno. ama eve pak sprotivstaveni mislenja od @zeka i tebe.
Na nekoi rabotni mesta sekoj mesec imaat razlicna plata, ne im e istata sekoj mesec, poradi bonusi, redovnost, ostvarena norma, vo odredrn period ne odele na rabota prisilno samata firma gi pusta doma na70% Itn, kaj mene platata bese fiksna, moeto porodilno e goredolu kolku I platata, e sega zosto I kako kaj nekoi luge e toa razlicno neznam, ama sigurno ima nekoja pricina.
Ок, јас сум со фиксна плата со поголем стаж. Ете го Видовден ќе дојде уште малку па ќе видам дали ми ја исплаќаат цела плата. Дај боже така да е.
Mamicki nekoja denes da izradva so porodilno? Jas ozbilno ne znam vo koja grupa spagam a do kraj imam uste dve isplati. Mi pustale na 10ti na 13ti na 19 ti . Taka da od 10ti sekoj sen si proveruvam ovaj mesec nisto,ajde ko ke dobiete nedovive izradvajte
jas se izvinuvam za prasanjevo sto ke go postavam ovde,megutoa nikoj ne mi odgovori na soodvetnata tema kade sto treba,dali ke ni isplatat k 15 tie sto sme na trudnicko,zboruvam sekako za onie koi koristele godisen odmor?