Некој што има инсталирано парно на дрва да ми пише отприлика колку кошташе вкупната инсталација со шпорет се вкупно и за колку квадратура? Мене поточно мњ имтерисира за простор од 150квадрати колку би ме чинело
За цени незнам. Бевме со парно на дрва еден спрат греевме. Рачунај дека треба цело време некој од вас да биде, котлар, и да става дрва бидејќи треба да се одржува темперстурата. Па ќе заборавиш, па ќе загасне. Плус повеќе дрва, поголема мака носење, сечење. Ние сега пренаменивме парното со печка на пелети. Што се вика господ го видовме по карирани кошули. Само копче притискаш и за 20мин веќе радијатори се жешки, константна температури насекаде. Направете си пресметка.
@Queen8 мислам дека парно на пелети е најдобро нешто што сме користеле од греење.Како што кажаа погоре со стискање на едно копче цел ден си раат .Во нашиов случај ние грееме 85 квадрата и трошиме 3 тона пелети .
Во еден тон има 75 вреќи зависи од сезона ,оваа година ги земавме по 185 ден.што значи околу 13.600ден
Три тони 800-1000 евра е? Некако скапо да не е ова, во споредба со други членки што споделија цени, мислам дека тон пелети беше околу 13.800 ден.
Отприлика за 3 тони доаѓа околу 700 евра е сега точно зависи на која температура ќе си ја подесиш и колку саати во текот на денот работи .Кај нас работи од сабајле од 6 ипол до вечер до кај 10 (значи зборам кога е ептен ладно )и затоа толку ни доаѓа ,меѓутоа познавам луѓе што поминуваат и со помалку.
Кога пишував, го прашав мм толку ми кажа. Нас прва зима ни беше со пелет, башка фебруари бебче добивме, рачунај повеќе време греевме. А и сега незнам искрено како е потрошувачката. Ние два спрата куќа греевме.
Колку е повторен приклучок на парно на БЕГ? Има радијарори сè, само да дојдат и да приклучат. Било бесплатно, ама еве сега пак се наплатувало приклучок.
Здраво , по колку плаќате за парно на БЕГ, ако не сте приклучени, т.е плаќате само за цевките што минуваат?
Па нели го укинаа паушалот Јас кога не бев уклучена плаќав 500 ден за 75 квадрати. Уклучена 2000 плаќам сега.