Од квадратура и снабдувач. Во Скопје снабдувачите одат преку реони. Не може да бираш. Но пресудна би требало да биде квадратурата. Месечно веројатно ќе биде околу 1500-1600 ден. Води сметка дека радијаторите пожелно е да се чистат на секои неколку години поради наталожување на нечистотија (која намерно се пушта за да не се капат луѓето на радијаторна вода) а која оневозможува нормално циркулирање на топлината низ сите ребра на радијаторите. На пр. долната половина на радијаторот може да биди ладна. Чистењето го прави приватен мајстор, наплаќаат околу 300-400 ден. од радијатор.
Па не само квадратура. Тука игра улога и изолација, колку е стара инсталацијата, колку станари се исклучени и сл. Јас живеев под кирија во зграда 10/11 години стара со никаква изолација 55 м2, парно плаќав 2500 месечно, сега живеам во нова зграда со слична квадратура и плаќам 1600.
Мене ова не ми е јасно, ако живеам во стан пример од 30м² во понова зграда со добра изолација зарем по 800-900 денари ќе плаќам месечно за греење? Некако ми е нелогично и малку тоа за цел месец греење..
Зависи и колку станови во зградата користат парно. Се делеше тоа што се троши. Детално не знам да објаснам
Се греам на парно и до скоро немав воопшто. Околу една недела како има, но е млако. Реално мислам дека не е доволно. Да, преку ден е топло, но во вечерните часови е ладно. Морам да уклучувам дополнително греење после 18-19 часот... Дали кај сите е вака или има кај мене некој проблем?
Катастрофа, барем нека кажат нема парно и ќе се снаоѓаме. Цел месец климата ми работи и не, не сум тенко облечена, напротив со два џемпери и ќебе сум.
Исто и ние дома наоблечени, си велам некој да нè види што сè сме облекле ќе ни се смее, ама ладно е бе и плус трошиме струја за греалка. А парно плаќаме за џабе.
Јас сум студентка и прв пат се греам на парно во Скопје, т.е. поточно кажано не се греам воопшто. Разбирам дека во 10 го гасат, но и пред тоа е камен ладно. Изгледа ќе мора вака да си издржиме... Добро е чим не е некој проблем кај мене. Една другарка ми кажа дека било толку топло што и по кратки седела дури. Се зачудив. Не би да штедам до толку на греење, ја уклучувам климата ама џабе кога не може да стопли како што треба. И дефинитивно не постигнуваат ништо со штедењето... Вака трошиме повеќе струја.
Може има добра изолација кај што живее, а искрено и други години не е сјајно парното, ама сега е ептен мизерија.
Дали ви стигна месецов сметка за парно? Јас проверувам онлајн на бег и се уште нема ништо. Обично стига првите денови на почеток на месец..
Нема да добиете сметки од БЕГ, Лиценцата е предадена на ЕСМ, месецов тие ќе издаваат сметки (наводно почнувајќи од утре, 1ви декември)
Колку ви стигна парното за месец декември? Сметката ми е ужасно висока, не ми е јасно зошто... Во едната соба радиаторот воопшто не ни е уклучен, се затоплува само од цевките кои поминуваат низ неа. Не знам ни на кој принцип наплаќаат, гледам фиксен и варијабилен ден. Варијабилниот се однесува на вк. потрошувачка на целата заграда и потоа ја делат според квадратурата на станот или? Или има мерач за секој стан... Ако има некој поупатен, ќе замолам малку да ми подобјасни.
Кај мене е едно 30% повисока. Според квадратура е, калориметар ние немаме. Откако се смени на ЕСМ наместо БЕГ имам забележано зголемување. Колку поскапо отприлика дојде кај вас?