Инвестициски фондови и хартии од вредност се исто така добар пасивен приход, но не знам искрено како оди кај нас оти немам инвестирано, но во план ми е наскоро да почнам. Ако имаш капитал да си отвориш свој бизнис, да вработиш други, исто на еден начин ти е пасивен приход. И злато и сребро. Не се пасивен приход, но цената им расте, метали од вредност се, посебно златото.
Инвестициски фондови и хартии од вредност се за мене научна фантастика. Јас сум ти old school, штедиш и чуваш под перница и купуваш некретнина. Идеи за бизнис? Поима немам што би било профитабилно.
Зошто да не? Јас знам дека ако ги чуваш у кеш или на сметка со тек на време вредноста им се намалува. Ни јас не сум нешо поарна, но во прва прилика си планирам. Инаку за најпрофитабилен бизнис, пекара покрај школо. Се зафркавам. Не би знаела да ти кажам што ти можеш. Сама си знаеш што те влече, што можеш да водиш, кои ти се јаки и слаби страни. Имаш многу идеи. Имаше некаде на фемина и таква тема, за бизнис идеја. Па и цел интернет го имаш на дофат. Друго, знам у странција можеш да откупиш веќе разработени бизниси, али у мк, не знам како оди. Се уште неам "запливано" у тие води. Но ќе биде наскоро. Можеби ако некој друг знае, да се надоврзе на темава.
Совет за поуспешно издавање? Во скоро време треба да се преселиме во зградата која ни се прави и ќе имаме станче па планирам да го издавам.
Ова и јас го гледав, ама излезе дека сите тие што викаат дека прават многу пари таму, лажат. Гледав еден дечко направи експеримент и аплоудна 200 слики. И тоа убави беа, од различни места, со и без луѓе. За цела година заработи 16$
Не знам како ти е планот, на кој начин сакаш да го издаваш, дали преку букинг, на студенти или семејство за подолг престој или можда за швалерај (на неколку часа) односно за ,,кратки деловни состаноци". Јас го издавам на семејство, на подолг престој. Цената ти е различна во зависност дали е наместен или празен (они да си донесат мебел). Овде треба да пазиш и да се распрашаш како стојат финансиски, односно каде работат. Глупо е знам ама имавме ситуација да ни квакнат во станот паразити кои првите неколку месеци се гребеа за пари од нивните, на крај не плаќаа кирија, заостанати сметки, не можевме да ги тргнеме, па завршивме на суд. Ќе си потпишете и договор обавезно. За букниг не знам како е, за швалерај е наисплатливо, 1500 ден. од вечер, станот ти е како хотелска соба, пари на рака, менуваш постелнини и крпи, зачистуваш и тоа е тоа. Креветот само може ќе ти го разлабават, се друго нема да користат. Следното издавање планирам да ми биде за ,,кратки деловни состаноци". Можеш и на студенти, мада мислам дека тие ти се најзаебана опција. Журки, пијанчења, друштва...
Ништо не е лесно. Има случаеви кога кираџии избегале и оставиле сметки кои газдата на станот мора да ги плати. Тоа со фотографиите што го кажа Били, па тој другар му, сигурно со години учел да фотографира, да ги уредува тие фотки, може и да патил курс за да научи, закачил 200 фотки и земал 16 долари. Премала сума, премала, за еден ручек во Скопје и толку, а тие фотки ги правел може цела година. И да водите јутјуб канал, да снимате часови, ако запоставите, ќе ја изгубите публиката ако немате нови работи, а со тоа и парите.
Кога бев 24 години имав такво фотографирање... уште се продаваат сликите. Јас заработив 1000 денари на еднодневно сликање. А фотографот не знам...
Пари у перница фрли ги низ прозор. Ако немаш веќе пари за недвижност или акции, орочи ги у банка да тече камата.
па нема многу што да се разбере, отвараш штедна сметка, ставаш средства и собираш камата после х-време. Камата е моментално 3-4% годишно за орочени средства (тие што мора да седат година-две-три за да ја добиеш каматата), за тие од видување е под 1% (тие може да ги земеш кога сакаш т.е. да прекинеш договор за штедење, за нив договор е во месеци, најмн до година)
колку пари имаш ти? до 30к€ ќе ти ги врати Фонд за осигурување на депозити, над тоа е проблем. Еуростандард беше специфичен случај, другите банки (особено големите 4) вријат од пари/заработка, нема да пропаднат
Pisi lp A mozam i ovde. Mn e prosto. I davas na bankata pari da gi cuva, ona ustv raboti so niv, dava krediti, isplaka obvrski. I sea u site e razlicna kamatata, a zavisi i od vlogot. Na sitni pari poniska kamata ke dobies, da stais 100,000€ odednas ke ti staat pogolema kamata. Sho ti e kamatata? Kamatata ti e toj pasiven prihod. Sho ti nosi dobivka na tvoite oroceni pari. I ako stais 100,000€ na X% kamata, taa ako nosi dobivka 10,000€ Na krajot od godinava ke imas 110,000€ A ako gi ostais u pernica, ke ostanat 100,000