Здраво, има лу нови закони за обновување на пасош НА малолетно дете во присуство на еден родител, затоа што таткото е во странство? може ли само со венчаница или мора венчаница и полномошно ??
Јас кога прашував за со еден родител рекоа или со полномошно заверено на нотар или ако неможе да си дојде од странство да испрати барање/полномошно преку амбасадата.
јас денес отидов да прашам, ми рекоа можело и само со венчаница доколку сопругот е во странство али требало да се чека матично да ти ја проверат брачната состојба, а со полномошно од таткото била многу побрза постапка и одма се одобрувало
Може и сопругот во странство да направе полномошно на нотар , па да го скенира и да ти го прате на емаил па да си го испечатиш и така признават.
Дали некој знае за дозволa за патување на дете со родител дали истата може да биде испратена преку маил наместо преку ДХЛ?
Здраво. Пасошиве на децава им истекуваат на 30.07.23. колку време пред истекот можеме да ја поминеме границата, прешувам за одмор во времетраење од максимум 10дена?