Значи твоите од работа треба Да му пуштат нив во фондот и тие си ги прават документите. Јас се имав јавено кај нив бројот од интерент го најдов фонд за здравствено осигурување. И им велам групата од 25ти во месецот сум. Какви групи девојче??? - - ми вели таа, Тука како што ќе пуштат од работа така исплаќаме, а нема групи. Најди го бројот од интерент и јави им се најдобро. Ама утре не работат, празник.. Штета... Среда сега
На која мамичка ова и е втора патолошка бременост или да е подобро запознаена со законите околу патолошка бременост и за после породилно почнување на работа ??? МОЖИ ДА МИ ПИШИ ВО ПП?? МИ ТРЕБА ЕДНА ИНФОРМАЦИЈА. ФАЛА ОДНАПРЕД
Здраво на сите ќе треба да вадам конзилијарно мислење за да продолжам патолошка. Може ли некоја која веќе вадела да сподели како оди целиот тој процес, и на ГАК и Чаир и по приватниве. Дали треба сама да барам доктори за да ми потпишат? Има ли термин или се оди и се чека? Прва бременост ми е, па да знам по жешково како да се спремам кога ќе одам
Јас до сега вадев во Ремедика. Таму правев и ивф, па кај истиот доктор залажуваме преглед и му кажувам за конзилијарно. Тој ме прегледува и го прави мислењето. Потоа го праќа за потпис од други лекари, и следниот ден е готово. Се плаќа само прегледот, конзилијарното мислење не.
Здраво феминки да ве прашам за боледувањето веќе сум преку фондот за исплата, а денеска од фирмата пуштиле плата ама многу малку мислам дека се платата ми е 16000 а од фирмата имам само 5888денари...ме интересира колку кратат знам беше 30% треба да ме скратат
Колку дена си на боледување зависи,ако веќе имаш 30 дена ти е пресметано само до 30 ден,другите ќе треба фондот да ти ги исплати.
Повеќе од 30дена сум бев преку комисија и на конзилијарно уште 30дена па потоа ќе отварам породилно..а фондот кога ќе исплаќа треба ли нешто да се носи плус во фондот или самата фирма ги средува тие работи
Фирмата ти ги плаќа првите 30 дена, после фондот. Обично треба фирмата да ги носи док. ама за посигурно и побрзо некои и сами си ги носат. Одлуката од комисијата, оригинал боледување и копија од трансакциска
Фала ти многу изгледа има разлика во тоа дали се води бременоста таму или не. Се јавив да проверам и покрај прегледот, се плаќа дополнително и за документот.
Да, доколку не си нивен пациент се плаќа. И тоа не така малку. Јас пред две недели земав конзилијарно од таму, али и мене инвитрото ми е таму правено и таму водам бременост па го платив само прегледот. Ако не си нивен пациент, ако само за конзилијарно отидеш, по ценовник мислењето им е 7000 денари Јави се телефонски за да не одиш по жешково на ГАК и види што ќе ти кажат. Ако си од помал град исто исконтактирај доктори од државните болници. Прашај ја матичната што ќе се советува.
Толку ми кажаа, да. Ќе чекам понеделник за да се консултирам со матичната дали да одам во ГАК или Чаир. Спремна сум да чекам
Da ama mi spomnaa deka treba da imam minimum 6meseci rabotni od bremenosta... Malku mi e nejasno oti sega imam bolovanje od 15dena od specijalist i posle pak treba da zemam mislenje od specijalist i da odam so preporaka od ginekolog na komisija...
На ГАК конзилијарно има секоја среда, втора смена. Ти треба упут од матичен, или со термин преку мој термин или приоритетен. Во ходникот лево од шалтерот за наплата, скроз на крај во чело. Те прегледува еден доктор и после ќе почекаш 5-10 мин за резултати.