Здраво женски! Да прашам вие што сте со ивф...тие законски што следуваат до три месеци после позитивна бета, се до три месеци бременост или три месеци боледување? Пошо јас не земав претходно, и сега после бета ќе земам од матичната 15 дена па ќе продолжам со комисиско и ако одам 3 месеци...ќе фатам веќе 17-18 недела. Или веќе до 13 недела и после нема да ми го рачунаат ради ивф?
Девојки да ве прашам мора ли 45 дена порано да се отвори породилно тие што се патолошка? Има ли некој искуство, јас мислев одморот да си го земам па породилно да отворам.
Изгледа кај секој е различно.. и јас сум на патолошка, термин ми е 02.08 а последно комисиско боледување до 03.07 ( 30 дена пред термин) и плус пак ми пишува да се јавам на 3ти на контрола со нов извештај и ново конзилијарно
Може така, кај матичниот да го прекинеш боледувањето последниот ден и од утредента кога би било отворено породилното да си на одмор
Јас цело време бев на патолошка и породилно отворив 5 дена пред да се породам односно околу две недели пред термин ми дојде да го отворам, а се породив со закажан царски, матичната ја прашав колку дена пред термин треба да го отворам таа ми рече дури не ти прават проблем на комисија терај со боледување. Последното боледување ми беше до 28 февруари, од 1 март отворив породилно на 5 март се породив, а терминот ми беше до 13 март.
Комисијата максимум што дава е 28пред термин да се отвори породилно. Има некоја финта што не ја кажуваш или пак не ја знаеш и така ти се погодило.
Колку што знам комисијата отвара породилно отсуство 45дена пред термин, кога трудницата е на боледување во тој период, ова што го кажуваш ми е баш новост, ме интересира дали има други вакви случаи во темава
Еве јас сум таков друг случај, термин 2 Август, последно болефување одобрено до 3 Јули (30 дена пред термин) и плус на решението ми пишува пак да се појавам со нов извештај и ново конзилијарно а не да отворам породилно.
Знаеш дека на следниот извештај може да ти го продолжат само 2-3 дена максимум нели? Не мора да значи дека ќе ти одобрат цел месец ако однесеш нови документи.
Незнам никаква финта можи и така се погодило баш за февруари кога требаше да поднесам документи за боледување имав помалку од 45 дена до термин и баш тогаш ја прашав матичната за да отвориме породилно, бидејќи тука прочитав дека треба да се отвори 45 дена пред термин, таа ми рече чим не ти прават проблем од комисија повторно поднеси документи за боледување и така бидна ми одобрија уште цел месец.
Ќе видеме на 3ти како ќе е секако нема да терам до термин бидејќи сум близначка бременост но и не е 45 дена пред термин
Веќе не е 45дена, пред околу месец смениле на 28дена пред термин и за тие што биле на патолошка. Ќе видиме до кога ќе ги "држи" променава
Незнам, не е сменето, мене минатата недела ми го дадоа последното боледување до 14.07, а од 15 ке се отвори породилно и тоа е пак 45 дена пред термин. Термин ми е на 28.08. незнам зошто така кај некои.
И мене минатата недела ми го дадоа со предлог 28дена пред термин. Со која шифра се водеше ти? Да не има врска тоа нешто. Јас бев со О47. Или пак зависи може само во некои градови ова да е почнато не во сите...
Исто со 047 лажно раѓање. Од Скопје сум, ако има измени во законот треба сегде да стартуваат во исто време. Навистина незнам што да кажам.
Женски сега сум на боледување 2 недели,после ќе имам предлог за комисија. Од тетово сум. Ке може некоја доколку има од Тетово да ми објасни како што иде? И може ќе е глупо прашањево но дали вршат прегледи кога е комисијата или не ,да знам да се спремам бидејќи имам нелагосности од прегледите. ☺ И во случај да и комисијатаа ми даде плус боловање се исплаќа тоа заедно со овие две недели боледување или....?
На комисија нема да одиш ти туку со документите ќе оди маж ти или некој друг, така што нема да те прегледуваат. Ти треба специјалистички извештај и со него одиш кај матичниот. Тој ти дава предлог па се оди на комисија и назад кај матичниот. Ова со 28дена пред термин се случило и кај друга? Јас колку што знам до 45дена пред термин се одобрува.