Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. angelinkaa

angelinkaa Истакнат член

Mene ova so 45 dena pred termin za patoloska koga prasav vo fond mi rekoa deka mora porano 45 dena a drugi pa vikaat deka si zemale odmor, nekoj podocna go otvoril I ne mozam da svatam koe e sega najtocno

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

А што ќе се случи ако не се отвори 45 дена пред породување?
    Или тоа е дадено само како можност толку рано да се отвори,не е задолжително дека секоја трудница мора баш тогаш?

3. Septemvri

Septemvri Популарен член

Сега неможе ни одмор претходно да се земе за да се прекине патолошката,треба барем еден ден претходно да се појавиш на работа. И таа опција ја прашав,но не може. Во законот стои дека се отвара породилно 40дена пред термин, и кај мене точно така ке биде. Незнам што е со тие што отвориле 28 дена пред термин а биле на патолошка, претпоставувам дека комисијата им направено грешка. Овие денови се истражив и се си е како што било и до сега, измени нема.

4. Septemvri

Septemvri Популарен член

Мора да се отвори 40 дена пред термин ако си на патолошка, ако не се испочитува ке имаш прекин во боледувањето.

5. Trepki

Trepki Истакнат член

Девојки здраво,
    На 4ту јули ми завршува боледувањето од 15 дена ,е сега за да го продолжам мора ли точно на 4ти јули да одам на комисија или може и порано? И дали извештајот од специјалист мора да биде издаден на 1ви јули затоа што нели е нов месец или можам и порано да извадам извештај од специјалист без разлика што датата ќе биде на крај од претходниот месец?

6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Јас две докторки прашав ми рекоа така, дека ги карале многу рано отварале породилно и сега за сите да важело 28дена пред термин па и за тие на патолошка.

Мене термин ми е 12.08, а на последниот документ ми пишува од 16.07 да отворам породилно.

А и двете докторки и комисијата ги прашав дали може да користам одмор писле ова дато ми рекоа дека не можело, морало на тоа дато што го наврла комисијата. И во фонд го прашав човекот што ги дели боловањата рече нора да се почитува тој термин и како демек комисијата штом го пишала датото породилното го отварала автоматски. Не ми е логично комисијата да го отвара ама ај кога на аите три места така ми кажаа така нека биде...

7. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Тоа е поентата, се прекинува боледувањето и наместо на работа на одмор се седи дома, тоа е во случај кога нема да се испочитува тоа што е наложено од комисијата

8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Така е, само фирмата ке ти направи решение за одмор, во случај на контрола, кој е на товар на фирмата во траење од две недели. За оваа теза мене во ФЗОМ ми рекоа "не пасиме трева". Незнам што е правилно, правете како што мислите, секој ке се снајде како што мисли. Само бидете претпазливи за да не си отворите проблем понатаму. Кај мене ке биде 40 дена пред термин, комисијата последното боледување го има дадено за еден месец и 15 дена, од следниот ден по автоматизам се отвара трудничко.

9. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Јас апсолутно сум за тоа да се почитува препраката од комисија, ама има фирми во кои би наишле на разбирање и да се прекине, зашто целта е да се седи дома подолго со бебето. Ако па комисијата како што читам погоре на кого како му “отвара” породилно, апсолутно не фер. Трудничко не се отвара автоматски туку матичниот го отвара, дента јави си се да не промашиш нешто

10. ocicka2014

Не е фер да отвара на кој-како ќе им текне, ама па не е ни фер да не ни даваат да си го искористиме одморот што ни следува од фирма.
    Не знам што им менува ако јас си искористам 20дена не чепнат одмор од фирма кога плата фирмата ќе ми пушти, а не фондот.
    Тука матичните ги имаат стиснато да мора да го почитуваат ова дато дадено од нив јас така ја разбрав матичната дека морала да го почитува тоа што комисијата го пишала.
    Врти сучи, дури бетер е вака ќе земев 100% плата од фирма за последниот месец пред да отворам боловање, а сега ќе земам 70%од фонд.
    Ама тоа е, на кој како ќе му се погоди/нареди.

11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Ако скоро отвараш породилно, одморот ќе можеш да го ислпристиш и до следен јуни до кога би ти завршило породилното отсуство. Инаку, заради тоа што толку месеци одобрувале боледување мислам дека треба да се испочитува, зашто не знаеме уште колку пати би ни требало патолошка (за тие што состојбата им е таква да секоја бременост им е со ризик) па при некоја контрола да направат проблем. Ама ова со различно отварање баш ме изнервира, нека е правило за сите или нека не не заплашуваат дека мора да се отвори толку рано

12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Јас во првата бременост откако комисијата пиша да отворам породилно го земав одморот (се работеше за стар одмор, кој ако не го искористев тогаш ќе ми пропаднеше), а породилно отворив дента кога се породив. Не се отвара автоматски. Ниту па се прекинува боледување. Ти завршува патолошка и следно или зимаш одмор или породилно.
    А и нема зашто од комисија да прават проблем

13. Septemvri

Septemvri Популарен член

Матичен го отвара со датум кога завршува последното боледување од комисија. Секој извештај од комисија го враќаме кај матичен за да изготви боледување.И не отвара боледување на кој како сака, туку има закон за здравствена заштита. Сите имаме иста цел, затоа дебатираме, ако навистина има членка што е на патолошка и отворила породилно 28 дена пред термин нека ми пише ЛП, и ние останатите имаме право да бараме ако е така.

14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Бидејќи ептен ме заинттигиравте, го праќам последното боледување од комисија кое заедно со образецот од матичен лекар оди во ФЗОМ. Ако има некоја со ваков извештај што отворила боледување 28 дена пред термин , ја молам да ми се јави. Овде кај мене ни одмор ни ништо неможе да се направи, и прашано, и законот го прочитав од а до ш.

Attached Files:

15. ocicka2014

Па да може, ама во мојот случај политикаата на фирмата е да се искористи до крај на година. Ако не го искористам нема да ми го дадат наредна година, а законски знам дека е до Јуни.
    @Minnie-e, јас знам дека комисијата не може да го отвори, ама ги прашуваш те прават будала и викаат дека ти е од тоа дато отворено. Одиш кај матичната и она вика мора да го испочитувм тоа дато и да ти отворам породилно како што наложила комисијата. Дури отидов кај друга докторка за да ја прашам за ова и беше истиот одговор со образложение дека ги стегнале и морало да постапуваат по документите од комисија.
    @Septemvri, мене ми е уште почудно што даваат да бидеш под фонд на патолошка недела пред термин, на предходните страни две членки се изјаснија дека така им одобриле баш изреагирав дека сигурно има некоја "финта" што не ја кажуваат :) Освен на лажирање на датото на пораѓај на друго ништо не ми текнува :)

Autumn_ likes this.
  16. Septemvri

Septemvri Популарен член

Немам коментар. Датумот како би се излагал кога при прием на комисија носиме мислење од специјалист, треба и тој да лаже. Незнам дали постои матичен гинеколог што на ваков извештај нема да постапи, и ке направи ризик. И претходната бременост ми беше патолошка, исто беше. Одмор по закон за работни односи можеш да користиш по истекот на породилното. Реков веќе ако има реален случај, нека ми пише.

Autumn_ likes this.
  17. maja1511

maja1511 Истакнат член

Здраво феминки сега се враќам од кај матичната..... Терминот ми е 30.08 а од комисија ми дале боледување до 17.07 со препорака од 18.07да се отвори породилно. Матичната ми вика земји си го одморот (25 дена) и после него ќе отвориме породилно

18. охриѓанка

охриѓанка Истакнат член

Женски, дали знаете буквата Б кога е неделава?

19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Еве ова го дискутиравме погоре, ако ти ги прифатат документите во ФЗОМ, со одмор од 25 дена, те молам извести ме.

20. maja1511

maja1511 Истакнат член

Документите од фирма ми ги носат...само што се вратив од таму...си пополнив барање за одмор. . Па ќе видиме..