Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Nnena95

Nnena95 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    I jas imam 45dena pred termin otvoreno porodilno ama juli i avgust bev patoloska i od firmata nemaat podneseno nikakvi dokumenti ni za bolovanjeto

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Па не треба сега да поднесат,туку кога ќе се породиш

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    А за боледувањето не сум упатена да ти кажам...досаѓај во фирма

4. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Јас денес се јавив во фирма. Од 19.06 сум дома и ми рекоја дека после исплата на августовската плата сега во септември ке поднесат документи.

5. Nnena95

Nnena95 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    A koga si na bolovanje zdrastvoto koj go pokriva fondot ili firmata.. Jas sum na bolovanje od 12. 06 isto a zdrastvo imam do 30.09 ne mi e jasno nekoj ako znae neka pise

6. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    до 30 дена боледување покрива фирмата,а после тоа фондот

7. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Здравството го покрива фирмата. Јас бев на патолошка од Февруари, сега веќе имам отворено породилно исплата од фонд имам околу 15 ти во месецот а здравствено осигурување ми се обновува кога на работа ке им дадат плата а тоа е секогаш после 20ти во месецот

8. Nnena95

Nnena95 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    Blagodaram za informacijata

На лукајана му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    да точно е дека кога фирмата ќе помине плата се доставуваат документи во фондот па потоа фондот префрла плата за патолошка но не го плаќа здравството,јас работам во финансии и баш имаме сега таков случај,

На лукајана му/ѝ се допаѓа ова.
  10. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Кај мене на работа не се многу ажурни за овие работи и имавме проблем на почетокот бидејки ми немаа поднесено документи за два месеци наводно ги носеле кога ке префрлат плата. Прашав во фондот на бројот што се јавуваме и жената ми рече да си ги земам и сама да ги однесам. Така и направив и за брзо ми ги исплатија двата месеци. Оттогаш само носам документи на работа да си ги ископираат, жената што ги работи ми дава барање некое, ги копира за да ги има за нив и сама си ги носам. Секогаш имам исплата две недели откако се поднесени а плата на работа пуштаат на крај на месец. Здравството баш го проверувам на Мое осигурување и се продолжува откако ке дадат плата така да има врска со платата сигирно

11. Nnena95

Nnena95 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    A moze li da dobijam broj kade da se javam za da prasam dali voopsto mi se podneseni dokumentite isto i jas 2 meseci imav nepodneseni dokumenti od firmata za juli i avgust a sega e veke septemvri kaj mene nema nikakva isplata

12. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Постои ли некое правило колку време пред термин на породување треба да земеш породилно, или одиш до кога можеш на работа??

13. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    14.500
    По закон е 45 дена пред терминот, а мислам најмалку 30. Ама ретко кој го почитува, сите сакаат да одат на работа додека можат за после дома со бебе да имаат повеќе време. Нормално ако работата не е тешка, ако можиш да издржиш.
    Јас за првото 1 недела пред термин го отворив породилното. :lol: Сега морам да го отворам од 36 недела. :(
    Колку шо сум слушнала, не вршат многу контрола на то дали ќе го отвориш 45 дена пред. Ама не сум најсигурна, ако знае некој поточно нека каже. :D

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nnena95

Nnena95 Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    Dali ti gi imaat podneseno dokumentite jas prasav vo fondot mene uste ne

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Ми рекоја во текот на неделава баш ми се јавија дека ми фалел уште еден,бев петокот го носев.
    Собираат за 2_3 месеци документи и праќаат наеднаш.

На Nnena95 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. jagodka.18

jagodka.18 Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    607
    Здраво женички, бремена сум и ве следам на форумов. Имам нејасни работи па некоја поупатена ако сака да ми објасни.
    Дали ако земам патолошка, породилното се скратува за толку време колку што сум била на патолошка?
    И дали, на патолошка нели се зема 70% од плата, а породилното просек од последните 6 месеци, значи ли тоа дека исплатата на породилно ќе се намали?

17. VanillaSky1

VanillaSky1 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    138
    Како што знам, за време на боледување поради патолошка бременост, од фондот исплаќаат 70% од месечна нето плата (просек од последните 6 месеци).

Породилното ако се отвара веднаш после патолошка, мора да биде 45 денови пред термин за пораѓање.

А за породилното, се исплаќа 100% од месечна нето плата (просек од последните 6 месеци). Како што знам, износот на боледувањето не влијае врз висината на породилното, важно е нето платата која е основа за пресметка. Важно е, нето платата според Договор да не ти се намали додека си на патолошка.

На Ann.loves.you му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Мила просекот го земаат пред да земеш боледување,а не последните 6 месеци и нема да имаш намалена плата него целосна.Пр.Ако земаш 20.000,а во патолошка 14.000,породилната сума ќе ја земаш 20.000,9 месеци,значи цела плата.Е сега малку е мана што касни исплатата,но добро е и што префрлуваат секој месец.Секое добро

19. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    А вие што веќе земате патолошка,по колку време од испраќање на документи во фзо вршат исплата?

20. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Јас си ги носам сама не чекам фирмата да ми ги поднесе. Ги поднесувам на почеток на месец и ми префрлуваат најкасно до 18. Значи не сум чекала повеќе од 2 недели и некој ден. Ама се зависи и кога газдите пуштаат плата, додека они не пуштат фзо не ти префрла :(

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.