Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. jagodka.18

jagodka.18 Популарен член

Здраво, може мислењево не е за тука ама сепак се надевам ќе добијам одговор.
    Збунета сум, незнам како оди целата процедура, на патолошка сум од 08.11, е сега кога ќе почне исплатата од фондот тоа е автоматски не треба јас ништо да поднесувам така ? Проблемот е што сменив презиме, лична карта , а која е процедурата за здравствена книшка да сменам и дали морам и дебитната картичка да ја сменам ? Извинете за долгиот пост ама цела сум во прашалници. ❤️

2. Spidy

Spidy Форумски идол

За патолошка да, ама за породилно кога ќе дојде ред ќе треба да поднесеш. Името нема врска со тоа, по матичен број се водат. Лична карта мораш да смениш, другото не. За книшката никогаш не мора да смениш име, ама пожелно е за да не ти прават проблем. Јас само го додадов презимето на маж ми, така да технички уште ми е тоа презиме од книшката. Ако скроз си го сменила, кога тогаш ќе наидеш на некоја сестра по болнициве што ќе ти мрчи. За дебитната, ќе ја смениш кога ќе истече.

jagodka.18 likes this.
  3. jagodka.18

Фала ти многу за одговорот, да лична карта веќе сменив, сакам и книшката да ја сменам ама не ја знам процедурата? И ако знаеш , за породилното која е постапката?

4. Spidy

Spidy Форумски идол

За книшка мислам дека само тррба да си купиш нова книшка и во фондот да ти стават печат. Не ме фаќај за збор, претпоставувам само дека р вака.
    За породилно, 45 дена пред терминот нема веќе да ти потпишат за патолошка и или ќе треба да земеш одмор или да отвориш породилно. Јас отворив породилно кога веќе бев породена, не знам кои документи се носат зошто не ги носев јас лично. Мислам дека во фондот се носи потврда од гинеколог за да отворат породилно (или на работа, па они да поднесат ако имате оддел за тие работи), а се останато се прави после пораѓај зошто ти треба изводот од бебето.

jagodka.18 likes this.
  5. jagodka.18

Фала ти многу

Spidy likes this.
  6. Baby-hope*

Baby-hope* Истакнат член

Дали некоја од вас знае да ми каже дали се носат во фонд и првите извештаи за боледување во фонд.Јас сум на боледување од 14.10 и за цел октомври ми исплати фирмата цела плата.Боледувањето продолжено со комисија ми е до12.11 а на 22.11 треба да однесам др.документи за да ми го продолжат повторно.Прашањето е дали во фонд ги поднесувам само документиве од 13.11 за кои треба да ме исплати фондот?

7. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Кај мене фирмата ги носи документите јас лично не сум била до сега а веќе сум 3ти месец на патолошка.

Baby-hope* likes this.
  8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Само тоа за фзо што е.
    Претходните не ти требаат

Baby-hope* likes this.
  9. Baby-hope*

Baby-hope* Истакнат член

Фала ти

10. MinnieM

MinnieM Популарен член

Здраво, вака сега
    Бев на боледување од матичен гинеколог 1недела, потоа исто од специјалист, и сега од комисија ми дадоа од 20ти ноември до 24ти декември. Пак се вратив кај матичен и ми даде извештај за привремена спреченост за работа. Ми рече дека овие док. се носат на работа, дали мора на работа да ги однесам или може и сама во фондот за здравство? И уште нешто, од 5ти ноември сум на боледување од матичен, официјално од 20ти, е сега прашањето ми е кои денови ги исплаќа фирмата а од кога од фонд?
    Фала ви, се извинувам на долгиот пост.

11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Можеш и сама во фзо

MinnieM likes this.
  12. Mitrovska95

Идни мајки тие што сте на патолошка дали го имате искористено одморот од 2019? За кратко почнува и тој од 2020 па како би искомбинирале за да не пропадне .. фала :)

13. Martka

Martka Популарен член

Јас колку што знам одморот од минатата година се корсти до 30.06.наредната година.Мене породилното ми завршува во април2020(здравје Боже) и потоа ќе го користам одморот од 2019 година.Ако грешам нека ме порави некој.Иначе сум во државна фирма.И за патолошка важи истата дата 30.06.Е сега зависи во кој период е патолошката.Секое добро

Mitrovska95 likes this.
  14. Mitrovska95

Да и јас сум во државна фирма но март ми е термин а сега на патолошка терам.

15. Talesia

Talesia Истакнат член

Девојки да ве замолам, ако некој оди деновиве на комисија во Букурешт, ако може да сликне како е оваа недела со буквите редот. Тенкс ;)

16. maaitka

maaitka Популарен член

Буква Ј е 2 смена
    Буква И е 1 смена
    Се јавив за тие букви сабајлево :) 023064088 на овој број одма ги добив

Talesia likes this.
  17. Anna-Karenin

Anna-Karenin Истакнат член

Здраво, дали може некок да ми објасни како оди целата процедура за отварање на патолошка бременост. Бев на боледување од матичен гинеколог 14дена, па после тоа се вратив две недели на работа и сега гинекологот ми вика дека треба да чекам да поминат 30дена од последното боледување. Инаку сум 25+5 , мн ниско ми е поставен плодот дури со главата го притиска грлото и ми е страв од стоење на раб. Може и лп. Поздрав и фала ви.

18. Frosty!

Frosty! Популарен член

штом си тргнала на работа сега ќе треба повторно 2 недели од гинеколог, после тие 2 недели ќе одиш кај специјалист од клиникиве за гинекологија и он ќе ти продолжи месец, па одиш по предлог кај матичен и после во Букурешт.Недела дена пред да направиш 60 дена од боледувањето ќе си земеш упат за комисија. Малце има трчкање, па со лесно

Anna-Karenin likes this.
  19. maaitka

maaitka Популарен член

Здраво :) ако може да ми каже тазе мамичка што била на паталошка а сега на породилно дали пред да го отвори породилното дали има искористено одмор. Мене од комисија ми дадоа до 09.12 боледување а од 10.12 да отворам породилно. Прашањето ми е дали да земам одмор или да си го отворам породилното? А имам 21 ден одмор од 2019 год.

20. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Дали знаете работно време на комисијата во Букурешт? Односно од - до прва и втора смена.. ?
    Фала