Девојки дали има некоја од вас што сеуште нема земено плата за декември од фондот? Фирмата има исплатено петокот пред н.година, секогаш се редовни и секогаш платата ни е пред 1ви во месецот. И дали постои начин на интернет да се провери да не има некој проблем што каснат или мора во фондот да одам?
Пробај прво контактирај ги телефонски и кажи им ја ситуацијата, по матичен број можат да проверат што се случува и до каде е твојот предмет. http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=054372BB6AEC7749B113D4DF1230D274
Мој совет ти е директно да одиш и сама да си ги средиш работите. Јас во четвртокот дури добив за декември, откако на работа ми направија хаос со документите. Лично бев и предметите на кои не е направена корекција се фрлени во кутија , ако не завршев работа исплата немаше да има. Не знам како е ситуацијата кај тебе.... Сега цел процес ми е врзан и со исплата на јануари. Во ист ден регулирав за декември и поднесов за јануари, ама немав исплата за два месеца. Се надевам неделава, па ќе видиме. Се надевам ти помогнав
Обавезно ке одам сабајле првин до фондот да видам дали има некој проблем и дали е до мојата фирма или е до фзо. Плата и за февруари земаа на работа а јас сеуште чекам за декември. Срамота е кај имаме по 4-500 евра трошоци за лекарства, прегледи, кредити месечно па и некој да те зафркава за свои пари.
Женски некоја да е упатена во следново: на патолошка сум до утре 12.03. Од петок 13.03 ќе користам преостанати денови од одмор до 01.04, што значи од 02.04 би отвприла породилно. Терминот ми е на 26.04. Е сега ако се случи да се породам пред термин дали ќе ми следува породилно. Бидејќи некои ми кажуваат дека најмалку 28дена пред пораѓај треба да биде отворено породилното за да ми следува исплата Малку сум во дилема, а матичнава не е баш сигурна
Породилното можеш да го отвориш и дента кога ќе се породиш, моја пријателка така направи, во договор со фирмата. Беше на одмор пред да се породи. Со лесно
Јас бев на патолошка цело време требаше на 10.12 да отворам породилно, земав одмор од работа до 31.12. А породилното го отворив на 01.01 се породив на 13.01 а терминот ми беше 21.01 значи пред термин. Немав никакви проблеми за исплата ми пуштија за јануари. Мене матичната ме советуваше да земам одмор за да не ми се скрати породилното Така да не се секирај искористи одмор
На боледување сум од почетокот на фебруар. Строго мирување поради крварење. Минатата бременост беше слично, ама не мирував, и имав спонтан. Сега веќе крварењето престана. Дали ќе можам да си го продолжам боледувањето и после ова? Добив комисиско до крајот на март. Вие што сте на патолошка, може да споделите искуство зошто и како ви го продолжија боледувањето? Фала
Имам неколку познанички што после спонтан без никаков проблем им продолжуваат комисиски. Треба само да наведе матичниот кога те праќа на специјалист. Со лесно
Во оваа тема ти одговарам бидејќи мислам дека е посоодветна, да не ја полниме Труднички со вакви проблеми кога си има тема Те чекав да пишеш како помина, баш ми е жал,не знам што им се случува Јас денес извадив потврда за бременост од матичен и веднаш ја испратив по маил на работа, бидејќи до вчера мене ми заврши боледувањето. Денес во фонд во мојот град буквално празно, два-тројца едвај беа на работа и никој абер нема, ни знае да даде одговор на тоа што прашав. Само еден се најде "од мајка роден" додека безнадежно дремев во ходник не знаејќи што понатаму случајно да застане и да го види решението па ми посочи дека различна дијагноза ми пишале, после 22ра недела требало шифра 0.470 така да, имајте на ум кога ќе стигнете до таму да не ви се случи моево. Зедов нови извештаи па ќе поднесам приговор до второстепена, иако не се сигурни дали во вторник воопшто ќе има. Нека ни е со среќа
Женски, на 17ти ми завршува боледувањето со препорака да отворам породилно отсуство. Дали можам од 18ти да земам боледување од матичен бидејќи немам останато стар одмор за користење?