Значи сепак до тоа е ок зошто овој пат задоцнив со документи и прегпоставив дека е до тоа ама викам да прашам дали вас ви пуштиле , значи до мене е проблемот.Фала ви многу
Да ве известам само дека сум 23 недела и матичната денес ми ја смени шифрата во О.47 пред да ги поднесе извештаите до комисијата. Дека зборевме, па да знаете
Значи добро сум разбрала после 22ра му иде пресекот ..не бев сигурна ама еве добро што потврди за останатите ☺
Zdravo dali moze nekoj da mi kaze za da se ostvari pravoto na patoloska bremenost dali mora da se ima 6 meseci neprekinen staz...
Јас сега на 20ти треба да го продолжам боледувањето. Значи само да одам кај матичниов? На државна за конзилијарно не? Ќе и пишам утре баш на сестрата што работи таму да ја прашам дали и кај нив е така или ќе треба да се влечам по ова време конзилијарно да вадам
У право си, сега прорачунав 90% сум земала од фирма плата, за овој месец значи да очекувам 70%? Првпат преку ФЗО треба да земам плата. Обично кога пуштаат пари, на крај на месец?
Мислам дека зависи кога земаш плата, ако земаш на 1ви, некаде кај 15ти пуштаат од фонд. Ако земаш кај 15ти некаде 22ри,23ти . А и зависи кога се носат документите во фонд. Мене тие од работа ми ги носат и обично крај на месец земам пари од фонд
Сега 70% очекувај. Зависи кога земаш плата плус една недела до 10 дена од тој ден. Пс зависи и кога се носат док во фзо. Јас сама си носев и немав застој.
Ако си имала 15 дена од матичниот гинеколог после тие 15 дена мора да имаш извештај од специјалист(државна,ре медика ,систина,чаир) за да ти одобри комисијата
Те молам пиши што ќе ти одговорат..мојата матична не е конкретна ми вика прати ми од предходниот месец извештајот ама ако си во можност отиди на преглед...и скроз ме збуни..зашто би одела во овој хаос ако продолжуваат со извештај од претходен месец..дали и на нив не им е јасно па пробуваат ако помине ..
И пишав, не ми вратила сеуште. Најверојатно ќе треба да се оди. Ќе го пратам мм , не мислам да одам до државна ,на ризик да се ставам. Минатиот месец мм беше, му потпишале. Се надевам и сега ќе е така. Ако ми пише сестрата, ќе споделам тука
Еве мојата матична им ги испрати документите без извештај и со старото конзилијарно што ми важи до 15.05. Утре ќе видам дали ќе прифатат, па ќе ви пишам ако е некој во слична ситуација. Значи стар извештај и конзилијарно кое важи до 15.05.
mene veke ednas maticniot mi podnese baranje so posledniot izvestaj od konzilijatnoto mislenje i mi go prodolzija boleduvanjeto do 20.04 e sega neznam kako ke bide ponataka dali pak ke podnesat dokumenti po meil na istiot nacin so posledniot izvestaj od konzilium ili ke treba da odam privatn re medika ili sistina da vadam novo konzilijarno maticniot ne e bas upaten ako nekoj ima info ke ve molam da pise
И моето конзилијарно е до 17.05 А им треба извештај сега на 15.04 на комисија. Ќе пробам и јас преку матичната само да ги поднесе утре документите. Имам до мај месец конзилијарно, зошто да не враќаат пак, не ми е јасно.
Јас немав старо конзилијарно ни извештај, оригиналите ги поднесов со приговорот до второстепена затоа морав одново да вадам, ги поднесе матичниот електронски и ми одобрија до 12.05.
Не враќаат. Приварните клиники секогаш издаваат за 60 дена. Комисија не прави проблем. Првиот пат ти го враќа назад мисчењето, вториот го задежува кај нив. Само ново спецојалистичко мислење бараа.