Не ми текнува - нешто беше за роковите на користење. Ќе проверам деновиве и ќе пишам. Може и збунка да сум, одамна не сум гледала тоа.
Исти случај е и кај мене и тебе И мене ми дадоа 15 дена , исто прво препорака за матичен 15 дена па 30 дена па пак 15. Сега конзилијарно.
Добро е што е така, имам со кој да се консултирам. Кога ти е тебе термин? Може имаш кажано сум заборавила.
Да прашам дали кога го користите боледувањето од 30 дена комисиско продолжено и наредно ви го исплака фондот фирмата има ли некои дополнителни финансиски тросоци ве пријавува ли усте оти мене ми прават од фирма некои проблеми не смеат да ве одјават нели
и потоа како ве водат во фирмата сеусте како вработена значи јас сум со комисиско продожено од 30 дена и сакаат вака да не ги носиме документите во фонд да ми пуштаат плата јас да ги вракам и после мозело да се отвори породилно овде се ми е матно јас немозам ништо да направам ќе изгубам и породилно ако не ми велат ќе ме одјават јас две години работам таму
Како бе така да ги враќаш парите? Баш на нив им одговара фонд да ти покира боледувањето и они да немаат одговорност. Ич нема логика во ова што ти го кажале. И да се уште си во работен однос. Не смеат да те одјават.
За жал ништо не ме чуди и да ја одјават. Таква ни е државата Они во овој случај би добиле кеш , а онака од фондот ќе и покриваат, па си пресметале дека вака им е поубаво.
Не смеат да те одјават нема никаков основ освен ако сама не си потпишеш спогодба. Не потпишувај ништо.
Ако одморот не ти е искористен поради породилно отсуство ти се продолжува рокот до 30 јуни наредна година
Тоа се однесува и на 10 дена од стариот одмор што ги имам, ако не ги искористам до 31 јуни годинава поради боледувања?
За породилно боледување со сигурност знам дека ако заради боледувањето не си во можност да го искористиш одморот ти се продолжува рокот до наредната година до 30 јуни ...не е битно дали се 5 дена 20 дена
Јас сум 7 недела со инвитро останав бремена , освен што 3 години природно не успеавме и имав 3 неуспешни инсеминации друго е во ред. Бремена сум со близнаци и матичната ми спомна за патолошка ...бременоста со близнаци наводно спаѓале во ризични бремености ..ваше мислење и искуства ?
не знам сега за сега нисто како можи комисиското боледување ми е почнато од 11.05 до 9.06 претходно 15 дена од матичен значи од 11.05 документите не ми се однесени во фонд треба ли да се однесат во некаков рок оти денес доцна ми рекоа да почекам до вторник не му се средени документите откако прво ми го претложија планот ако не ке мора така како прво што ми рекле да биде треба ли во одреден рок да се однесат во фонд
Девојки до 3ти мај ми плаќаше фирма, сега од 4ти наваму треба да сум под фонд. Ме интересира кога треба да носам документи во фонд? Плата од фирма земаме точно на 10ти.