Ми кажаа дека имам патолошка бременост, ризична. Имам септум во матка и веќе сум 13 недела од бременоста е сега бев 15 дена од матичен на боледување па бев уште 15 со совет од специјалист од ординација врз основа на кој матичниот направи предлог за боледување, на комисија ми го прифатија предлогот и до 1ви август сум на боледување.за да го продолжат ми бараа мислење од болница не од ординација а матичниотми кажа дека е многу тешко да дојдам до термин па така си решив да продолжам на работа. Сакам да прашам ако некоја знае нешто да ми каже со короната на кој начин се ослободени трудниците од работа,што документи треба да доставам за да можам да не одам на работа. Инаку работам со луѓе од различни земји секојдневно па сум изложена ризик. Праќав маил во министерство за труд и социјала нема одговор уште, вртев на телефон не се јавуваат. Да ме упатите што да направам или да ризикувам и да одам на работа?
Сега со коронава матичен гинеколог ти дава потврда дека си бремена и треба да те ослободат од работа,а ако толку мисли матичниот дека треба да одиш на работа со таков проблем можеш и од приватна болница да си земеш извештај и конзилијарно и она да ги пушти на меил и да чекате одговор од комисијата
Ајде некој со исти проблем ако може да ме упати. Некој што ја има почнато патолошката со помалце од 6месеци стаж во фирма,а сега веќе се поминати и треба да премине преку фондот. Мене ме интересира дали ако пример на сред месец остварувате 6 месеци и после остатокот треба да го плати фондот боледувањето до кога ви траело и дали ви бараа конзилијарното да биде до тој датум кога е остварено 6месеци и после за остатокот ново боледување? Ако некој ме разбра
2650 ми наплатија бев во понеделникот вадев конзилијарно. Ако се јавиш да закажеш ќе кажеш дека ти треба конзилијарно ќе отидеш и обично е готово за саат-два додека да соберат потписи.
Супер фала ти многу јас за две недели треба да го извадам па да знам.Ти кога одиш чекаш или одма го земаш @Li-Li
Devojki dali znaete dokumentite za patoloska bremenost za isplata preku fond(posle 1 mesec od firma plateno boleduvanje) dali licno gi nosime vo fond ili od firmata kade sto rabotime treba da gi odnesat. I dali znaete koi dokumenti se potrebni da se odnesat?? Dali odma se nosat po zavrsenite 30 dena od firma ili???
Jas gi nosam licno po zavrsuvanje na 30 dena a moze i firma da vi gi nosi i se zavisi koga vi pustat plata vo virma a posle dve nedeli sleduva isplata od fondot a treba orginal od odobreno boleduvanje od komisija i boleduvanje od maticen.
Дали со потврдата од матичниот треба пак да одам на комисија? Тој дел не ми е јасен. Веќе за конзилијарно ми е доцна до први ми е боледувањето комисијата веќе заседаваше.
Јас кога бев имаше еден дрска сестра што работи таму и прво ми рече за конзилијарно се чека 4-5 дена. Сестра ми беше со мене и бидејќи таму работи им подвикна малку и ми рекоа добро за 2 часа ќе ти биде готово конзилијарното. Јас за тие 2 часа си отидов дома чекав и ми се јавија па се вратив да го земам. Кога ќе се јавиш прашај ги одприлика за колку време ќе ти го дадат конзилијарното затоа што откако ќе те прегледа докторот сестрите треба да трчаат по други доктори да собираат потписи. Ако не си од Скопје, а ти кажат за час два ќе ти биде готово најдобро би било да почекаш.
За јуни месец уште ништо не ми исплатиле од фондот, се јавив средина на јули, ми рекоа дека крај на јули, почеток на август, ќе имам исплата и дека се е во ред со документите. Дали некоја се нашла во ваква ситуација? Утре ќе се јавам повторно. Видов пишале дека две недели по исплата на плата од фирма, се врши и исплатата од фондот, ама ние земаме плата крај на месец, т.е поминато е повеќе од месец дена. Благодарам.
Девојки јас правев ивф ремедика, но ми кажа сестрата дека Димитров наод за боледување давал до 12 гн..дали доколку не заврпам работа со Ремедика, можам дс идам на преглед на друга клиника и да ми дадат конзилиарно мислење освен Гак
Прашај го професорот директно, замоли го поради ситуацијава да ти даде извештај или види во Ре Медика друг доктор прашај, а можеш да се јавиш и во Систина. Не сфатив дали имаш позитивен резултат од инвитрото или сеуште не знаеш. Не знам како е регулирано тоа, дали е поразлично во однос на боледување поради целата таа процедура со инвитро и како сте законски заштитени. Инаку кога ќе останеш бремена прво две недели матичната ти дава, па после со извештај од Гак, Ремедика или Систина ти одобрува комисијата.
Провери си во фирмата, дали уредно ги доставиле сите документи. Може да фали некој документ, а од фондот, ако ти фали нешто, не се замараат да те известат Досега сум немала проблем, од фирмата носат документи и сѐ ми било исплатено навреме. И многу ме нервира кога вака забушаваат со исплати
Прашав во фондот, ми рекоа дека е се ок со документацијата, не ми фали документ, само покасно да очекувам, крај на јули или почеток на август. Ако имало нешто да фали, ваљда ќе ми кажеше лицето кое ми се јави од фондот, бидејќи проверуваше во систем.
Mene pred dve nedeli koga se javuvav da prasham zoshto nema isplata za Maj,mi rekoa togash deka kje imam denovite i za Juni po edna nedela. Ama ete pomina taa nedela i seushte nema. Kje pochekame do 10ti.