Следува, но кај мене е веднаш отворено боледувањето. Веќе 1 недела сум на породилно. Кога ќе се враќам ќе користам стар одмор, па покасно ќе тргнам на работа
Mene ne rabota covecki resursi ne mi dozvolija da zemam odmor i direktno otvoriiv porodilno .... privatna firma♀️ A odmorot od 2020, moze da se koristi do 30.06.2021 taka znam
Мене ми ги земаа двата одмори. Последен пат кога бев за да потпишам за договор место тоа ми дадоа изготвени одмори искористени во април додека траела корона. Затоа кога ќе ми заврши породилното прво ќе се качам во канцеларија и ќе ги спојам и искористам сите наредни одмори до минута па ќе им речам дека се враќам на работа.
Законски следува одмор. А тоа што некои фирми не дозволуваат, не е во ред. И јас планирам да си го искористам одморот пред да отворам породилно. Ама ќе видиме што ќе кажат од фирма.
Во нормални услови да, го искористив јас исто бев патолошка пред 2 и кусур години и користев прв дел од одмор. А сега со коронава свашта може да им притекне. Прашај ги дали ќе ти го дадат да знаеш што да праиш. Иако бев патолошка во 42ра недела се породив. Одмор искористив, боледување 15 дена од општ матичен и пак месец дена ме фати породилното додека се породив.
Јас прашував за дали може пред да го отвориш породилното да ги искористиш деновите од годишниот одмор кај матичната кај што одам она вика може ако се договориш со фирмата бидејќи ќе треба да те врата и ќе треба пак да ти платат а бидејќи си на патолошка ми вика дека може и да не ми дадат и да си направам проблем со комисијата.Иначе јас имам уште 12 денови не оскористени од годишниот одмор од оваа година а породилното сакам да го отворам некаде крај на јануари пошто до 5 фебруари ми е термин
На фирмата исто и се фаќа така тогаш ќе треба кога ќе се вратиш од боледување месец дена да искористиш на нив останува дали им е подобро 12 или 24 дена да седиш дома и да ти плаќаат
А зошто комисијата да направи проблем ако газдата го дава одморот.Еве јас денес разговарав со газдата,комисијата ми одобрува до 10.09 патолошка од 11.09 ке земам одмор 20 работни денови па после одморот ке го отварам породилното.Не знам како комисијата би направила проблем
Така ми спомна она јас пошто ми е прва бременост не знам баш како одат работиве па затоа пишав тука бидејќи има некиој што повеќе се разбира
Комисијата дава предлог за да се отвори боледувањето бидејќи она веќе не ти продолжува а ти дали ќе користиш одмор пред да отвориш трудничко или денови или да се договориш некако со газдите на фирмата тоа си е твое ти секако ќе можеш да отвориш и да не се договориш со фирмата
Zenicki.dali ostana uste nekoja sto nema isplata za juli...jas uste nemam..a od fondot dobiv odgovor se e vo red.odobreno..ke ima isplata .ama uste nemaa...pa da vidam dali sum edinstvena ili ima I druga vo vakva situacija
Nemam isplata za juli♀️(Bev vo fond odnesov so baraa sea ok...) Moze zaedno juli i avgust♀️♀️ Da cekame dve nedeli posle pak do fond da ideme♀️
Кога ги прашав дали ќе биде заедно исплата за 07 и 08.ми рекое не,за 07.ке добиеш прво.во понеделник беше тој муабет.ќе биде некогаш ајде.здрвје само
И претходно ми имаат каснето за 2 месеци. Пример април и мај, и во јуни околу 15ти ми пуштија за април, па потоа околу 25ти за мај. Јас незнам, еве доколку сопругот не е вработен и некој ја чека оваа исплата, како издржуваат луѓево.
И мене не ми се, ама да ги имав знам за што ќе ги истрошев, вака ко црвјосана, со години земаш редовно плата, и оп ти каснат. А си замислуваш разни џиџи миџи за дома, и нека ги има. Ме нервира неагилноста на системот
Девојки на боледување сум од матичната 2 недели, бев во Систина ми дадоа извештај, и ми рекоа дека со тоа е доволно да се продолжи 1 месец, па следното одење ќе ми требало конзилијарно,сега бил доволен извештајов. Вака ли е кај сите вас?