Pocituvani clenki, Dali ima nekoja sto e bremena I e vrabotena vo obrazovanie, da pisi kako postapila vo vrska so potvrda, osloboduvajne, bolovajne..
Jas se javiv Sega vo fondov, I bas me sovetuvaja deka treba samo da gi sledime merkite za bremeni, vika nema vrska kade si vrabotena. .. Ako seuste vazat deka bremenite se oslobodeni so potvrda od maticen ke bidite oslobodeni, nema sto da otvarate bolovajne, Dokolku ne vazat merkite zabremeni, togas ako vi e rizicna bremenosta si otvarate
Да така си е, платеното отсуство за трудници продолжува да важи. Треба матичен гинеколог да ти пише потврда дека си бремена и таа ја носиш на работа. Во суштина до крај на година, т.е. додека е најавено дека ќе важи мерката ниедна трудница не треба да биде на боледување било какво. Или работа од дома или платено отсуство.
@jarec6 Еве најдов извадок кој мислам дека е апликативен за твојата ситуација и е во твој прилог. Мислам дека е најдобро во фонд да разговараш со некого да ти објаснат убаво дали е вака како што пишува. Тука исто така пишува дека надоместокот за отсуство поради бременост изнесува 100% од платата, а на форумов прочитав дека добивате исплата во висина од 70% од платата? Јас сум на патолошка од Јануари навака, но мојата претходна фирма во која бев пријавена до 31.03 нема исплатено плата за февруари и март и поради тоа од фонд не добивам ни денар сите овие месеци
Ми кажа и сестрата кај матичната дека не можат да ме одјават додека сум на боледување. Како бе не пуштаат плата твоиве леле човек само да се нервира. И мајка ми исто ми рече како направиле вака 70% она на времето зимала 100%, и други што ги знам ама сепак од поодамна,изгледа брзо е сменето,изминативе неколку години.
Fala ti premnogu, imav slusnato za ova, ama Sega I vaka napisano, mi pomogna mnogu.. Fala ti uste ednas.. Mnogu mi e zal za tvojata situacija.. Da dade Gospod, duplo da ti se vratat tie pari..
Ама ова е измена од 2019 година (последна актуелна). Затоа баш се замислив и прашувам дали некој се има консултирано со адвокат кој се занимава со ова - реално секојдневно се менуваат закони, а не може да ги знаеме сите измени... Овие 8 месеци само по институции сум, на телефони, врски и глупости... и џабе.. фирмата е на бивш функционер и никој ништо не сака да преземе против него. Од 01.04 сум пријавена во фирма која редовно си плаќа плати, па ако издржи бебуш до 01.10 ќе земам породилно, ако не и тоа во вода ќе ми пропадне Многу нервозен и напнат период, заштита од државата никаква, јас без денар и со многу плачки периодов..
Devojki, sabajlevo dobiv mail od fzo deka seuste nemale info za site kategorii na osigurenici.. Cudno bi mi bilo da imaat.. Kako prv pat da imaat bremeni P. S mozebi na pogresen mail se obrativ..
Леле жени не извисија потполно приватниците. И никаква заштита немаме ни законска ни правна. Во каква држава живееме. Многу ми е жал. Човек стварно ако живее финансиски просечен живот треба два пати да размисли кај е и што е.
Taka i jas ochekuvam. Dokumentite se podneseni petokot na 11.09,taka da za dve nedeli mu doagja naredniot petok