Девојки здраво Ме интересира после 15 дена боледување од матичен и земено мислење од специјалист за продолжување на боледувањето уште 30 дена дали за тие 30 дена ќе ми праќа фирмата или фондот?
До 30денс боледување фирмата плаќа..после тие 30 ако си на боледување преку комисија,фондот плаќа 70 % од плата
Прашав во мтсп и на 15 - ти овој месец во влада, мерките за бремени сеуште важат. Јас работам во образование и уште во јули кога завршивме со обврски однесов потврда за бременост до директорот од матичен. До 1октомври сум дома,после тоа ќе држам настава само онлајн со исклучок да запишам часови итн. Ова е во договор со директорот. Во случај да има реакции од родители и да морам да одам со физичко присуство ќе пробам да вадам боледување.
Fala na dogovorot, Jas deneska bev kaj maticnava za potvrda, I mi rece deka od vcera do bile nasoki da ne izdavaat potvrdi za bremenost, da sme pocekale..mozno bilo I ovaa merka da ja ukinat kako I se drugo..
Ostanuva da vidime kako ke e so potvrdive I merkive.. Inaku kaj nas vo ucilistevo nastavnata ke e online no od uciliste, znaci pak treba da se odi I da e taka..
Ne smee da ne ti dade potvrda, nitu smeat da te baraat na rabotno mesto ako ja dostavis potvrdata. Sto se nema da im tekne da izmislat znaci. Ako baraat da odite na rabota samo potvrdata vo raka i cao prijatno. Jas sum vo privatna firma i od transfer do sega sum na rabota od doma i zatoa mi e nelogicno da baram plateno otsustvo. Na kolegi koi ne mozat da rabotat od doma so potvrdite si sedat doma nikoj ne gi bara dur vazi merkata. Ako se porodat vo meguvreme javuvaat deka se na porodilno i toa e toa.
Fala na odgovorot, Ostanuva da se nadevame deka ke vazi merkata za bremeni, ako ne ke treba bolovajne da se vadi.. I samiot minister za bremenite izjavi deka ne e poznato kako ovaj virus bi mozel da vlijaee na plodot..
Се е во ред тоа да,ама важи само тие што се вработени во државни фирми.Јас не знам некоја да е вработена во приватна фирма ,да седи дома ,да ги користи мерките на владата поради бременост,а да зема цела плата,барем јас не знам.можеби има..ако има нека каже.
E nema zatoa sto del nemaat dogovori, na del my se zaknuvaat deka ke gi Izbrkaat, I si koristat taka privatnicite sto ne e vo red, a I mn malku se osmeluvaat devojkite, zenite toa da go prijavat, sto I toa mu odgovara na privatnikot.. I taka se funkcionira.. Pak ke recam za zal A inaku I na drzavno ako nemas resenie, sekoj moment mozi da dobijas otkaz bez razlika kakva I za sto merka koristis.. Nikoj ne ti garantira deka ke ti go cuvaat mestoto.. Da ne zboruvavme za site, mozebi ima iskluci I I vo privatniot I vo drzavniot sektor
Bas mi e zal sto najgolem del od firmite ne pocituvaat vakvi raboti, pa pokraj site maki i stresovi za zabremenuvanje treba i ova da se misli. Iskreno se nadevam deka site ke imate rabotodavac kako mojot kade se se pocituva i na nieden vraboten ne im bilo ograniceno koristenjeto na niedna od merkite. Zatoa i znam so sigurnost deka full plateno otsustvo sledi za bremeni zeni.
Отвори тема бременост и корона, овие денови и други прашале во влада ист одговор. Изземени се само дел од хронично болни, родители.... Пред 2 дена бев кај матичен издадоа потврда на друга пациентка. И да е онлајн наставата ти ќе држиш настава од дома. Мерките важат најверојатно до 31.12 за бремени жени. Разговарав и со други бремени наставнички од различни градови повеќето ќе работат онлајн од дома. Пиши меил до влада и покажи и го на матичната одговорот. Мора да ти даде потврда.
devojki zdravo , vo рetokot mi рustile za nekolku dena sto trebase vo juli, a za avgust ne.. dali imate informacija nesto, navodno moralo da ima dva dena izmegu isрlata..bog znae kako e.ima li nekoja denes za avgust da i рustile?