Не се дава лесно. Плус знаеш дека патолошка кратат 30% од плата. Намерно е така направено за да не зимаат дијагнози без везе. Жално е што многу често сега зимаат патолошка и тоа со причина, ретко која не искрварела, не била со хематоми. Ретко е да е нормална бременост па да не мора. Најчеста причина за патолошка е-пациентката мора да мирува поради крварење, ивф, ризична бременост после спонтан и сл..
Сепак да не се лажеме, има некои што земаат и без причина. И не дека е мн. тешко да се добие мислење особено во приватниве . Јас после 2 спонтани и сукрвици во 1 триместар, не сакав патолошка, ама кога се скрати цервиксот др од Ремедика кога ми свика-без индикации земаат патолошка, ти ќе се праиш храбра, па фино лепо си свиткав опаш. Од почеток ме водат со дијагноза високоризична бременост.
Не се лажеме, кажав што знам (не знам све сепак нели!?) Може и дека не сум била у таа ситуација да морам да лажам за да седам дома, па не знам. А ти богами за ќотек си била...
Здраво мамички сакав да ги прашам веќе тие што минале низ ова..до сега ми плакаа пд фирмата а сега треба да ми исплатат од фондот за цел месец е сега кога ви ги пуштаат парите секогаш различно или?
Едно прашање бев на терапија со метформин ради хипериунслуменија, ендокринологот ми рече само што ќе останиш бремена да дојдиш одма. така и направив ама беше на одмор и кај друга ме прими и ми испита нешто за тероидна и шеќерот за во последните 3 месеци и ми пиша во извештајот да се отвори боледување.. Ми ја продолжи терапијата до 12 недела и ми рече барем првите 3-4 месеци да не одиш на работа, а понатаки зависи од резултатите и од самата како можиш да издржиш.. Го однесов извештајот кај матичната и не ми даде боледување дури не ме видела на ехо.!!!! од кај општиот зедов 1 недела ама помина то..Сега одам на работа и до петок треба да чекам да видам што ќе одлучи матичнава.. Што мислите ако не ми даде боледување да ја сменам? ЈАС МИСЛАМ ДЕКА МИСЛЕЊЕ ОД СПЕЦИЈАЛИСТА ТРЕБА МАТИЧНАТА ДА ГО ПОЧИТУВА, А МИ Е МНОГУ МАЧНО КАЈ ИОНАКА ИМАМ ГАДЕЊЕ КО ЌЕ СЕ НАПИЈАМ МЕТФОРМИН УШТЕ ПОВЕЌЕ ( А ИМАВ ЕДЕН МИССЕД ПРЕД 7 МЕСЕЦИ)
Зависи кога се дадени документите во фондот и кога земале плата преку фирма. Горе-доле 2 недели по исплатата од фирмата.
Nema maticniot ginikolog sto da odlucuva, dali ke ti dade ili ne boleduvanje koga imas napisano od specijalist deka treba da odmaras, mora odma da ti otvori boleduvanje. Odi I reci dojdov za boleduvanje da mi otvorite so izvestajot od specijalistot. Ke ti otvori prvo 15 dena.. ako ne ti otvara ne se misli smeni si go maticniot.
а дека нее гинеколог специјалистов дека е еднокринолог ама тој ми ја пишува терапијава имам хиперинсулменија висок инсулин и висок шеќер паралелно и апчињава ги пијам ќе видам на 23ти пред ена недела несакаше немала конкетно да пиши причина голема.. ко малку да е еден миссед и терапија шо примам цело време се нервирам а не ми е оти не ми дава боледување за на работа шо нема да одам тоа малку битно е ќе издржам зар една била бремена на работа ама ми е од шо ми е страв да не ми се случи истото и зато а има и хемикалии и се на работа
и јас така мислам ама докторкава конкретно не пиша колку време мене ми рече само ќе и пишам да ти отвори боледување и гледај барем првите 3-4 месеци да бидиш дома после ми вика нека одлучи таа дали треба до крај или не и затоа јас си реков дека сигурно ќе ми пиши ама не ми пиша
Ako ti bara maticniot isklucivo od ginikolog specijalist odi kaj nekoj vo privatnite kliniki I ke ti pise mislenje za miruvanje.. ako I togas se drzne da ne ti dade boleduvanje, ic ne misli smeni si maticen, ke ti treba nekoj korekten vo tekot na bremenosta za uputi ako za nisto drugo, da si zavrsuvas rabota lesno.
да ама имам слушнато од други жени дека била казнете за боледување 5илјади евра и зато недавала дури ни на жени со мака шо биле ептен ретко давала на овие што ги носам ептен ниско ич само што ќе влезеле му викала јас недавам боледување.. ќе видам петок
Ако била казнета за неправедно, не може кога имаш мислење од специјалист да не ти даде боледување. Јас да сум на твое место исто би ја сменила, зошто допрва ќе имаш потреба од нејзе.