Uste ova ne go znaev...ccc imam konzilijarno mislenje od remedika , vazi 60 dena, vtor prat koga go prakase maticniot odnesov izvestaj od Gak od specijalist, mi vratile deka treba i izvestajot da bide od remedika ... kako moze od gak da ne priznavaat??
I jas taka mislev.. no ete mi se javija od komisija da odnesam novo od remedika Strasno e ova za vreme na korona ne setaat
Кај мене матичната е пуштала конзилијарно по втор пат некогаш и без извештај...па пак ми одобриле.Види распрашај се,што е работа
Знае ли некоја, да ми објасни, бев месец дена на конзилијарно или комисиско, не знам како се води, значи од 4ти август до 4ти септември, за август добив само пола плата од фирма, а сега за сеп. ми скратиле 2000 од плата, од фирма, тие останатите пари треба да ги пушти државата ваљда, ама кога, што, како оди тоа? За колку време се земаат тие пари, каде да прашам, или да се јавам?
Документите од конзилијарно ги однесе ли во спцијачно? Конзилијарното мислење,предлог од матичен гинеколог и ТРС заедно со барање од шалтер на социјално
Па јас кога прашав на работа ми рекоа дека тие ги носеле документите, и сега јас треба да ги однесам значи?
Ако така ти кажале значи они ги носат ама фирмиве многу се влечкаат,побрзо сама ќе завршиш Ти се од документи што ти пишав им однесе на работа за да носат во социјално? Јас се сама си носев па имав исплата на време
Да, им пратив тоа што ми побараа, а ТРС веќе оддамна ја имаат, се надевам не ја изгубиле, хаха. Јас ќе прашам во социјално пак ако не, се надевам ќе добијам одговор од кај нив.
Можеш од работа да го побараш од социјално бројчето под кое ти се примени док. и со тоа бројче да прашаш до кај ти е исплатата
Да или одговараат и преку маил ама немам сочувано контакти да ти дадам зошто јас бев на патолошка пред 2 години. Да најдеш инфо за контакт на нет да пробаш
Дали на некоја од вас и се има случено на боледувањето од комисија, одобрено 22 дена во 25 недела да пишува препорака за отварање на породилно отсуство???
И јас мислам дека е грешка многу рано во 28 недела да отворам породилно не ми е логично. Термин ми е 14 јануар. Породилното најрано би требало да го отворам на 1 декември, 45 дена пред термин, а не три месеци пред термин. Се јавив кај матичната што ме води, ми дигна сестрата што работи таму и таа се зачуди. Рече ќе ми се прејави да се консултира со докторката.
Мене патолошката ми ја продолжија до 2 недели пред термин и на последното мислење од комисија воопшто немаше препорака да отворам породилно. На 30.09 ми заврши патолошката, сега користам одмор. Термин ми е 13-14.10. Породилното ќе го отворам на денот на породувањето.
Јас што читам на форумов знам 45 дена пред термин треба да отворам боледување. Чудно многу во 25 недела што ми пишува да отворам породилно. Јас претпоставував друи следниот месец на тоа боледување дека ќе пишува препорака за да отворам породилно. Ова е многу рано. Јас сакам во декември да земам од матичен доктор или стоматолог една недела боледување и плус да искористам годишен одмор па да одам на породилно.
Девојчиња, тие 15 дена боледување од матичен и 45 дена пред термин се сите денови вклучувајќи Сабота и Недела така?