Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Комисија од фондот, на тој извештај треба да пишува препорака за породилно или продолжување патолошка.

На A.n.g.e.l.a.V и Len@82 им се допаѓа ова.
  2. Len@82

Len@82 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2016
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    143
    Sakav da ve prasam kako se spravuvate so panicni napadi dodeka lezite celo vreme? Se obiduvam da mislam pozitivno, citam knigi se zanimavam se po red ama ponekogas kako da se posilni od se. Napadot mi se manifestrira kako oteznato disenje, srcebienje, omalaksanost.

3. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Намали на јадење благо,кофеин,зачинета храна и активност преголема можеби тоа ти придонесува да имаш панични напади

На Len@82 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    Од предходните постови имам читано дека кога
    Блазеси ти. Мене на последново боледување ми пишале да отворам породилно на 23 октомври што му доаѓа да сум 28 недела. Сакаат порано да ме породат :D:D. Матичната неколку дена врти во комисија не дигаат телефон за да ми го преправат боледувањето. Ако не ги добие до утре ќе треба лично да одам до таму.

На GolemaMala му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    Дали постои некој закон дека е забрането да се користи одмор од работа во тие 45 дена пред термин за породување?

6. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Имаат сигурно некоја грешка, нема шанси толку рано да ти го отворат

На Li-Li му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    830
    Не постои такво нешто, одморот кога сакаш можеш да го користиш тоа е твое лично право!!!

8. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Нема таков закон кој ти го забранува тоа. Еве јас си користам одмор, после патолошка, а пред породување. Иако од фирмата пробаа да ме убедат да не го користам, затоа што не "биле сигурни" дали можело. Јас се распрашав, може :D

На dromka, IJAE и Len@82 им се допаѓа ова.
  9. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    Читајќи низ коментариве гледам дека има што си го користат одморот во тие 45 дена пред породување. Денес една познаничка ми го кажа дека не може да го користам одморот 45 дена пред термин, ме зачуди па си реков да прашам тука. Лично најискрено не ни знам дали ќе можам да си го искористам одморот, затоа што ме пријавуваат на месечно ниво, и кога останав бремена добив закани дека штом ми завршел договорот нема да ми го продолжат и дека трудна не им треба, ама пред да се случи тоа си отворив боледување и од тогаш не сум се појавила на работа. Плус фирмава не работеше месец ипол во март и април.

10. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    830
    Лелееее колку се нервирам вака уште па закани ѓубриња едни уффф, ти си имаш одмор секако после 6 месеци стаж и со продолжување на договорот во фирмата твое е како ќе го комбинираш поготово во оваа ситуација со речиси 400 на ден новозаболени ти бремена ццц

11. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    И да те пријавуваат месец за месец, после 6 месеци имаш право на одмор.

12. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    Јас не планирав да одам на боледување сакав да си работам. Но неколку пати прокрварував и морав да одам на боледување само што дознав дека сум бремена. И покрај заканите за непродолжување на договорот фирмата, финансиски ја немам оштетено затоа што користеше мерки од државата и ми исплаќаше некои смешни 5000-6000 месечно. Е сега не знам дали за бремени важат уште мерките дa бидат ослободени од работа до 31 декември. 45 дена пред термин ми паѓа точно на 1 декември па ако успеам да земам 2 недели одмор и две недели да користам мерки од владата таман до 32 декември добро ќе биде. И 2 недели пред термин да отворам породилно. И после сите кажани заканувачки зборови нормално не планирам да се вратам во таа фирма.

13. tari

tari Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    1.290
    Na moja prijatelka isto i napravija im podnese prigovor so obrazlozenie deka spored niv treba da otvori porodilno porano od 45 dena pred termin i se koregiraa samo zapazi go rokot za zalba Moj sovet uste denes od vo fond ne cekaj na maticnata

14. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Во слична ситуација сум и јас со фирмата/газдите и дај боже се да биде во ред со бебенцето, таму веќе не се враќам. Јас имам 6 дена искористено од одморот, сеа не знам они таму можат ли да прикажат дека цел одмор сум го искористила или не? Ќе може ли да си го добијам и остатокот од одморот?

15. Cocco

Cocco Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    70
    Mene patoloshkata mi ja zatvorija tochno 45 dena pred termin. Sega koristam odmor imav i star od 2019 neiskoristen i cel odmor za
    2020 go zedov i taman kje mi dojdi da otvoram porodilno koga kje se porodam. Od firmata ne bea bash srekni deka kje go zemam cel odmor , no moe pravo na izbor si e,zatoa shto ako ne go iskoristev za 2020 jas trebashe da se vratam na rabota vo juli 2021 a vekje od togash kje mi pochnuvashe noviot odmor za taa godina i ovoj za 2020 mozheshe da mi propadni. Koristi si odmor imash celosno pravo ne mozhe nikoj da ti zabrani.

На GolemaMala, Li-Li и Len@82 им се допаѓа ова.
  16. Li-Li

Li-Li Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    356
    Јас имам искористено само еден ден па се надевам дека ќе искористам уште 13 дена како што ми следуваат. Само не знам дали уште важат мерките за бремените дека се ослободени од работа до 31 декември? Ако некој има информација нека пише.

17. Cocco

Cocco Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    70
    Vazhat da ,ali toa spagja na teret na firmata i firmite ne dozvoluvaat bash

18. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Приватниве фирми си тераат свои закони. Државава не се замара многу со закони. :swear: Мене во фирма прво ми рекоа не знаеле дали може да си го користам одморот, пробаа на тој начин да не ми го дадат. Ама гледам да ги читам законите, се распрашувам по сметководители и правници и не оставам да си тераат како што нив им одговара, а на моја штета.

На ivance.. и Cocco им се допаѓа ова.
  19. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Работата во тоа е што ако ти сакаш да го искористиш одморот пред да го отвориш породилното а си била на патолошка они од фирмата ќе треба пак да ти платат придонесеи плус бидејќи доаѓа како да се враќаш на работа а претходно си била на терет на фонд тоа е проблемот со приватните фирми

20. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Пример јас имам користено 6 дена, можат ли да направат како искористен да ми е од фирмата, нз како иде тоа.