Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. Ani297

Ani297 Истакнат член

Можеш во чаир да идеш за конзилијарно

KonstantinaM likes this.
  2. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Фала ви :hug:...малку ми е чудно кај доктор што не ти ја знае историјата,ама штом така налагаат правилата така ќе направам.А не прават проблем,даваат извештај?!

3. hanny

hanny Истакнат член

Lady's bremenka sum 10ta nedela imam hematom I doktorkava so situacijava I merkive mi veli doma odmaranje. E drugata strana gazdite NE sakaat da Ms pustat da rabotam OD doma iako rabotata vo celost mi go dozvoluva toa. Kako izbor mi e pataloska.. Kako e procedurata, davaat li pataloska voopste so ogled Na toa sto trudnicite SE "oslobodeni" OD rabota.

4. jarec6

jarec6 Популарен член

Прво матичната нека ти даде 15 дена, после сепцијалист.
    Да инаку даваат нема врска ситуацијава.

ivance.. and hanny like this.
  5. Ani297

Ani297 Истакнат член

Даваат само упат од матичен земи си за конзилијарно

KonstantinaM likes this.
  6. thelittle17

thelittle17 Популарен член

А зошто ви го продолжуваат само на 2-3 недели? Наместо одеднаш 1 месец да дадат, тие 100 пати да отидеш, не рабирам стварно, кај мене не беше таква ситуација, јас бев две недели на боледување од матичен, после тоа ме испрати на конзилијарно на ГАК и тие ми го продолжија на месец дена, уште од прва. Не разбирам зошто вака ве маткаат.:x

7. Ani297

Ani297 Истакнат член

Е ајде де ем викаат да се пазиме да не се движиме ем те маткаат навака натака на неколку членки ни имаат продолжено вака. И кога дојде ред за исплата на два пати ме исплатија за еден месец дека два пати вадев за еден месец.

thelittle17 and KonstantinaM like this.
  8. Kolors

Kolors Истакнат член

Мене со извештај од еден специјалист од ГАК ми ја продолжуваа целатс бременост комисиски никогаш не ми побара матичната конзилијарно зашто сега не издаваат од ГАК, а приватно даваат ама па ете немав потреба.

thelittle17 likes this.
  9. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Жива глупост е тоа, треба да даваат на месец дена, за сите! Ова вака само хаос прават по болниците, особено па бремени жени, кај сме во сред пандемија, па уште и ова да чекаш по 2 саати на ГАК или во Чаир, на секои 2-3 недели, а кај се останатите прегледи...

mommy's love likes this.
  10. Ani297

Ani297 Истакнат член

Абе треба по 60 дена и така на конзилијарното така си пишува дека може од 30 до 60 дена ама овие од комисија се криви не маткаат. А има некој од нас што стварно несмее да се движи...

11. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Тоа знам дека е така пошто на ГАК немаат сега заради ситуацијата, ама во Чаир имаат затоа и напишав дека одам во Чаир.
    Мене ми е пошто ептен кратко ми продолжија од комисија и пошто не сум од Скопје на секои 2/3 недели да се мавам по болница за извештаи, незнам зошто не рекле од комисија конзилијарно да однесам сега туку пак само извештај.

Незнам ни јас,највероватно заради Кокоронава се е сменето, ама баш заради тоа треба да не одиме по болници често, треба над 30 дена да даваат.

Стварно се без осет и мора се да се комплицира, на нас одењето и чекањето по болници треба да ни е сведено на минимум, а не да не мачат намерно и од гз да ни го вадат боледувањето.

Kolors and thelittle17 like this.
  12. Kolors

Kolors Истакнат член

Мене ми го продолжуваа на 1 месец и стварно е мака да одиш секој месец особено ако не си од Скопје, а незнам со конзилијарното колку ќе ти го продолжат пак е тоа може во зависност од дијагнозата и од комисијата...

thelittle17 likes this.
  13. Sunshine*baby

Sunshine*baby Истакнат член

Јас денес бев на комисија, со извештај само од еден специјалист со дијагноза О20.0, комисијата ми одобри до 15 декември, а потоа да одам со конзилијарно, значи нема правило се зависи од комисијата колку ќе го продолжи.

thelittle17 likes this.
  14. naturallmess

naturallmess Популарен член

нешто не ми е јасно , отворив прво боледување 14 дена од матичен , со извештај од специјалист добив комисиски уште 30 дена , после овие 30 дена имам одмор да земам па трудничко веќе отварам ..... за тие 14 дена треба да ме плати фирмата , а за тие 30 дена нели оди преку фонд 70% од плата така ???? или грешка сум некоја , на 01 октомври отворено боледување до 14 ти треба фирма да ме плати па за остатокот чекам за пола месец исплата од фонд ?

15. jarec6

jarec6 Популарен член

30 дена плаќа фирмата,после тоа фонд.Барем кај мене беше така.

16. Ani297

Ani297 Истакнат член

Да и кај мене

naturallmess and jarec6 like this.
  17. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Така и кај мене беше,30 дена фирма,потоа фондот

jarec6 and naturallmess like this.
  18. naturallmess

naturallmess Популарен член

фала за одговорот :l:
    ја си имав увртено во глава дека само 15 дена треба од фирма (facepalm)

jarec6 likes this.
  19. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Здраво на сите. Дали за обично боледување од 1на недела матичната ви бара дијагноза од болница? Мене со ниско бебе ми вика мирувај 7 дена само до тоалет. И викам ок отворете ми боледување и на тоа ми одговара несмеам ако не ми донесеш мислење од било која болница. Јас сум 29+3дена и прв пат отворам боледување па малце ме зачуди. И однесов мислење со дијагноза од Систина и ми отвори конечно боледување. Само не ми нагласи колку е тоа недела или две :wasntme: ? Ич несакам да и се јавувам затоа што е предрска и нервозна.... само да ми заврши боледувањето и ќе ја мењам

20. Ani297

Ani297 Истакнат член

Обично 15 дена даваат до сега мене толку ми давала матичната со двете бремености но јави се прашај за најсигурно

Nd_sk likes this.