И мислење од друг за 15 ден не ми барала незнам зошто ти бара кога прв пат ти отвара обично после тие 15 дена бараат мислење од специјалист ако сакаш да го продолжиш боледувањето
Здраво ќе може ли да ми кажеш прв пат отиде во Систина за конзилијарно или одеше и претходно таму?Како оди процедурата,лесно даваат или?
Не бев, отидов во Чаир,ама во Систина и Ремедика немаш проблем.Си плаќаш ехо 2650 денари и ќе ти пишат извештај,или конзилијарно што и да ти треба.Сигурно имаш веќе дијагноза чим си дошла до конзилијарно,нема никаков проблем.
mislam deka treba edna nedela da pomine i ke ti pustat i za oktomvri ,taka mi kazaa koga prasuvav , megu isplatite moralo da ima edna nedela nemoze vo eden den
Здраво девојки. Дали можеби имате некој контакт од фонд за здравство за да се јавам и да прашам зошто сеуште немам пуштено за патолошка за септември и октомври. Фала Ви .
Zdravo devojki, sakam da ve prasham kolku ti ja isplakjaat patokoskata,kolku platata na koja siso osigurana , ili kolku pari zimash na kartica, primer ja sum osigurana na minimalna plata a na kartica mi stigaat 19 000 pa me interesira kakvi se presmetkite ,ako ima nekoj poupaten da mi pojasni,izvinete za latinicata
Kolku sto ti e prilivot po osnov plata,znaci na kolku sto si osigurana. Ostalo sto e patni trosoci,dog na delo,bonusi i sl ne vlaga vo presmetka
Of , greota , fala za odgovor, a primer posle za porodilno od tie li pari ke mi smetaat prosek :/ ili od cela plata
Исплатата е 70% од платите во изминатите 12месеци ,што се поминале преку банка.т.е на тој основ што си осигуран А породилно е 100%исто од плата на која си осигурана
Znaci tebe plata ti e minimalecot,drugoto ti e po drug osnov priliv. I porodilnoto ke ti e po minimalecot
Ке ти пратат од фондот решение и ќе пишува по колку од саат ќе бидеш платена. Ако е 100ден од саат на решението, 100ден ќе ти е породилното, болувањето 70% од тие, 70ден саат ќе ти го исплаќаат.
Toa ne mi beshe jasno, menadzerkata mi kaza deka ke mi smetale patoloska prosek od parite na kartica so mi stigale , bez razlika so sum osigurana na minimalna, za porodilno isto, a kako so se konsultirav so koleski moi koi vise bile na patoloska site razlicno mi kazivaat, nekoi zimale po 16 000, nekoi 11 000, dali zavisi toa od firmata ili od fondot? nisto ne mi e jasno I zagrizena sum , ako mi prakjaat samo 11 toa e stvarno mnogu malku,barem ke si sedam doma spored merkite od vladata taka ke mi ja isplakjaat minimalnata plata cela 14,500.