До душа уште немам. документ добиено од комисија,чекам го за сигурно да видам дали е така како што ми кажаа
И кај мене рече матичната 20 дена пред терминот да го отвориме, на 07.01.21 а конзилијарно и извештај имам до 16.12.20 и ќе треба да идам до 7ми да земам, ама чекам и јас од комисија да видам за сигурно, немој да речат од 17.12. да го отвориме породилното оти се паѓа 42 дена пред термин.
Jas ke otvoram porodilno boleduvanje utre 15 dena pred termin a sega sum na patolosko odelenie ovaa nedela i ke se porodam 38 g.n....ne sum koristela odmor a imav konziliarno...probaj te baraj te uste eden mecec ne mora da.znaci deka e 45 barem za nas sto sme od sam pocetok na konziliarno....
Тие што сами си поднесувате документи во фондот, ме интересира кои документи треба да се поднесат и дали мора да чекам прво фирмата да помине плата па потоа да поднесам или независно е едно од друго?
Првиот пат однесов лична карта, трансакциска сметка и боледувањето. После секој месец само боледувањето. Јас ги носам на 1ви, 2ри зависи, а фирмата зима од 10ти до 15ти плата. Исплатата ќе ти биде 2 недели откако фирмата земе плата.
Да знаеш може преку e mail да поднесеш скенирано лк,боледување,трс и документот од работа...ако те интересира ќе ти испратам точно на кој mail.
Првите 2 месеца можеш со извештај од специјалист,за третиот веќе ми побараа конзилијарно,можеш во Чаир,Систина и Ремедика и ќе ти треба секој месец нов извештај,од Гак и неофицијално од комисијата имам инфо дека од кај нив прифаќаат и само извештај од специјалист(од Гак) наместо конзилијарно,меѓутоа мојата матична вика дека не е така.Пробај ти да добиеш информација.
Како можеме да контактираме со комисијата, дали имаат некоја е-маил адреса бидејќи на телефон неможам да ги добијам да ги прашам за конзилијарно мислење дали ќе ми треба или доволно е еден извештај од специјалист од Гак
https://skopje24.mk/i-pokraj-krizata-rabotodavacite-imaat-obvrka-da-isplatat-k-15/ За сите што се мислевме за К-15, сеа законски не следува, леле колку само чекам да видам што ќе биде, ако не даде ќе се распрашувам по адвокати како да постапам.