Конкретно кај мене,комисијата одговара на меил, матичната го принта,става потпис и печат и го носам тоа на работа,па они си вршат работа со фондот.
Проверував во четвртокот во банка за октомври сум земала сум се збунила јас нешто кога сум гледала на апликацијата сега за ноември чекам
Кoи дoкументи се пoтребни да се oднесат вo фoндoт за паталoшка? И какo е пoнатака прoцедурата за паталoшкo бoледување, се нoси секoj месец? Вo мojoт случаj треба сама да нoсам oд фирма не ми нoсат?
Првиот месец ти го плаќа фирмата, го носиш боледувањето таму во фирма. А после веќе од вториот месец си го земаш боледувањето и го носиш во фондот, заедно со лична карта, тарнсакциска сметка и гледам на некои членки и потполнето барање им барале на мене не, ова е за прв пат во фондот. Потоа само боледување си носиш, јас на 1ви/2ри идам кај гиникологот си земам боледувањето едниот примерок во фондот го носам, другиот во фирмата.
Дали може некако да се отвори патолошка ако работата ти е во друг град секојдневно патување и скоро цело време на нозе плус со грчеви 7ма недела бременост? Како оди тоа? И дали треба одредени месеци да си вработен или може и ако си неколку месеци вработена?
Jас си рачунав на 27 oктoмври ми е oтвoренo бoледување значи некаде дo 24 нoември сум на тoвар на фирмата?
Може, а ако не ти дадат државно,приватно секако можеш со пари да добиеш. Мислам дека треба 6 месеци да си во фирмата минимум. А инаку секако прво матичната ти дава 15 дена па после се оди по специјалисти и комисии. Само препрашај за ова 6 месеци, на другарка не и даваа пошто немаше 6 месеци,тука некој спомна дека може...за сигурно прашај
Мене на 29 октомври ми беше отворена патолошка и на товар на фирмата бев до 27, а од 28 ноември. Што значи ако на тебе ти е отворено на 27 октомври по некоја логика треба да си до 25 ноември на товар на фирма.
Ти благодарам, немам и јас 6 месеци затоа ме интересираше. Ако е така ќе треба да се откаже од работа друго решение незнам.