Јас сама си ги носам во фондот, пр сеа за ноември, на 1ви декември го однесов боледувањето. И сеа фирмата ако земе плата на 15ти, јас на 30ти ќе имам исплата.
Јас за прва исплата добив вчера, поднесив пред 1ви, а плата до 5ти зимаат од фирма. Мене не ми каснеа, а прв месец ми е.
Девојки, да не има некоја случај да и го утнат второто продолжувањето на боледувањето од комисија? Првото боледување ми е од 16.11-16.12, сега и го пратиле второто боледување на матичната за период од 17.11-17.12?!?!??! И згора на тоа да отварам породилно на 17.12. Тоа е 75 дена пред терминот за породување (терминот ми е 03.03.2021). Дали да се смееш дали да плачеш...
Мене матичната цело боледување ми го имаше водено со погрешен датум. Ме имаше водено со последна менструација 01.03, а мене ми беше 09.04. Наместо да отворам породилно на 1 декември што е 45 дена пред термин, јас на боледувањето добив препорака за отварање на породилно 23 октомври. Изреагирав на време и матичната вртела кај комисијата и првичниот одговор беше дека не е проблем да се препратат документите и ќе го преправеле боледувањето. По неколку испратени меилови и поминати неколку дена нема одговор ниту преправка на боледувањето. На 27 октомври конечно матичната ги добила од комисија за да и кажат дека тоа неможело туку така да се преправи боледувањето и дека требало во фонд за здравство да се оди, па да се поднесуваат не знам ти што дали молби, жалби дека матичната ме водела со погрешен датум, па требало сите боледувања да се преправаат од почеток да се менуваат датуми и не знам што уште дрн дрн дрн. Јас сето ова сакав да го направам да одам во фонд и да поднесувам се што треба. Се јавив и во сметководство на работа им кажав што ми се случи ми рекоа дека и тие ќе ми помогнат се што треба да се направи за во фонд за здравство, бидејќи газдата кај што работам не сакаше да излезе во пресрет да ми го даде одморот нити па дозволи да користам мерки од влада, туку директно ми се закани со отказ. И кажав на матичната дека неможам ни одмор да користам ни мерки од влада за да дојдам до тие 45 дена пред термин и дека ќе одам и ќе трчам во фонд за здравство. Од неа добив одговор дека ако сум одела во фонд за здравство сето тоа ако го направам ќе сум и нанела некоја штета. Каква штета не прашав дали парична, дали нешто со лиценца, се изнервирав отерав се кај што не треба и отворив породилно боледување на 23 октомври, а термин ми е 14 јануар.
Офф лелел па ти си имала поголем проблем од мене. Мене на извештајот од комисијата точно ми стои 03.03.2021 последен ден на породување. Ама кој направил грешка (ненамерна) дали матичната или тие од комисија тоа е мистерија. Ако треба со молби и жалби да се расправам тешко мене..
Провери пак случајно да не те воделе по грешка со погрешен датум. Грешка сигурно има само треба да се види каде.
Денес ќе поднесе пак матичната до комисија да си корегираат, па ќе видиме како ќе иде работата. Поздрав
Ќе корегираат,мене ми утнаа датум, ми одобрија ама со прекин измеѓу,па им пиша матичната го исправија.Само ќе почекаш ден,два.