I kaj mene vo firma pustile k15 a. za mene nema.....a jas imam 4 meseci raboteno do april i jas mislam deka nemam ses meseci raboteno pa zatoj nema za mene....ako imam nekoj pravinik tuka da ni objasni zasto sme diskriminirani...
Треба да имаш точно 6 месеци во 2020 год, ни ден помалце. И да си била на патолошка тие месеци се бројат.
Од кога си ти на патолошка? Ако си била на работа до 4ти месец, па потоа на патолошка или породилно треба да те следува. Зошто се водиш како вработена во таа фирма. А ако после 4ти месец престануваш со работа ( без патолошка/породилно ) немаш веќе работен однос со фирмата, не те следува.
Od maj se vodim na patoloska ne sum odjavena od 02.12 otvoreno mi e porodilno na 04.12 se porodi....vcera e pusteno k15 za mene nema.....Glupo mi da go prasuem zasto nema cela godina nesam se videla so niv.....SREKNA NOVA GODINA..
@Juni1985 Те следува, распрашај се каде треба и пријави го. Нека е Среќна новата година на сите, само здравје и среќа да им носи, да си се гушкаме со бебушките оваа година
Девојки,прво среќна да ви е Новата година,многу здравје ви посакувам. Имам едно прашање,на боледување сум од 1ви декември со одобрено комисиско до 13 јануари,е сега матичниот му рекол на мм сега нешто као готово не поднесуваме за боледување повеќе еве со мерките е ослободена од работа,многу се изнервирав,јас на работа кажав дека ќе сум на патолошка до крај и тие веќе најдоа девојче да ме замени,како да кажам од утре,еј јас ќе седам дома ама вие ќе ме плаќате... Сте имале вакво искуство,ќе одам вторник да се разберам ама ми е страв да не ми прави проблем,имам извештај од специјалист од државно со конзилијарно со се,ама тој одбил да пушти барање за боледување,се консултирав и со директорката тука на Фондот и ми кажа дека боледување може нормално да си се тера бидејќи мерките се за физичко отсуство од работа а не за ослободување од раб. обврски и дека не може и за нас со дијагноза да го теретиме финансиски приватниот сектор. Многу се нервирам а и не можам да го сменам матичниов бидејќи го избрав пред 3 месеци.
Е господе боже, ти ќе си однесеш документи и он мора да ги прати,што се занесува! Овие па неколку матични што ги читам по темава се чудам. Ич не му се замарај,документите спремни и ако не сака да ги прати,кажи му дека ќе го пријавиш. Тебе специјалисти ти даваат документ,он не сакал да прато! Божеее
Абе остај,како инаку ќе ми се уништеа празнициве и ќе ми се засилеше анксиозноста... Се надевам ќе го решиме ова,докторов до вчера работеше во државно,се пензионира и отвори ординација,па изгледа се плаши и не е добро информиран.
Чим имаш ти од специјалист он нема ништо со тоа,како матичен должност му е да прати. А потписи си стојат од специјалисти секако. Баш пиши што сте направиле
Да и ја си ги носев во фонд ама мора матичниот да го испрати извештајот од специјалист или конзилиарно на комисија ,па одговорот од комисија да си го носи во фонд
Важат мерките, ама за кој како, нека ти продолжи патолошката. Зошто кај нас најмалце важи било каква мерка за обичниот работник.
И извештајот за на комисија сама го носам т.е мм,само одговорот стигнува кај него на маил,абе катастрофа...