Извештај од специјалист дека треба да ги примаш и потврда од матичен дека ти ги ставале,датумот на извештајот мора да ти е на ист или пред денот од купување,со формулар P2 мислам беше го имаш на фзом и си ги поднесуваш документите.
Фала ти имам извештај и истиот ден ми се купени ,е од матичната треба да земам значи , а таа па не ми рече ништо да си најдам некој да ме боцка ,иначе дознав дека на гак ги даваат бесплатно за трудници само ако имаш дебели врски
И јас ги чекам за тие месеци, исто Бт, ми стигна решение пред некој ден дека ми следува, досега немав добиено такво, па да се надеваме дека петок или понеделник ќе има.
Zenski hello Kolku se plakja patoloskata bremenost 70% ili 100%? I dokolku nekoja znae, dali moram na privatno da baram izvestaj od doktor ili moze i na drzavno da si otidam? Blagodaram zenski odnapred
70% е од плата патолошката,може и од државно да се зема мислење само се повеќе време(денови) чека ,а во приватно е истиот ден.
Можеш и на државно само ти треба упат за кај некој доктор или приоритетен ако нема термини, истиот ден те прегледува и ти дава извештај за продолжување на боледување
Апсолутно ништо не ми е јасно па ако има некоја да ми олесни малку. Јас останав на боледување 2 недели од матичниот од 30.10.2020, па после продолжив со извештај уште еден месец до 11.12.2020, па пак бев го продолжам истото и помина извештајот кај матичниот го пуштивме до Букурешт и се е одобрено, а од фондот уште немаме одговор. И буквално до денес поминува еден месец, а јас немам одговор за боледувањето. Треба пак да го продолжам и тоа ми е неопходно бидејки газдата на фирмата каде што работев не сака ни да ми плаќа нит ништо, дури ми донесе и компјутери дома да работам ама важно ми рече еј ќе те ставам на 4саата раб време. Нормално нели не сум пријавена на цела сума. Сега бидејки ќе има прекин на боледувањето кој ќе ми го плати откако ќе извадам боледување фирмата или фондот? Зашто не ја разбрав сметкиводителката ми рече внимавај ти се ресетира ако го прекинеш и првиот месец си на терет на фирма и ако е така како што сум ја разбрала, тогаш ќе треба сама да си најдам пари за плата и да си пуштам зашто фирмата ми кажа директно дека непланира ни за работата од дома што ја работев да ми дава проценти, а не па плата....
Сакам да прашам дали ова важи и ако имаш прекин меѓу боледувањата. Кај мене не знам до кога е продолжено последното боледување еве еден месец немам одговор. И претпоставувам дека е еден месец што значи до денеска и не знам што да правам. Од кај матичниот ми викаат мора да чекаме фондот да одговори овие абер немаат
И јас немам одговор од комисијата веќе месец време денес поднесов за друг, кога прашав ми кажаа дека мора прво да исплатат плата бидејки имам 10 дена во декември преку фирмата па потоа ќе го обработ барањето и ќе пратат одговор
Ова ти е зашто да биде едноставно кога може комплицирано. Кај мене е проблемот што ја бев и предходниот месец на боледување освен ако нема некој прекин меѓу боледувањата. Инаку газдата на фирмата милион притисоци ми направи да останам на боледување под фондот, фирмата немала пари но важно ми пушташе работа за која ко демек ќе ми плати хонорарно. Сега ко демек налутен не ми се јавувава воопшто и нормално нели на сметководителит му рекол јас да си пуштам сама пари кога не сум знаела едно боледување да извадам...
за прекин дали има прашај ја матичната или во фонд не мора со фирмата ништо само копија од боловање доставуваш а инаку сите замараат јас сум државно и милион нервози ми прават како само јас да сум во државата ама тоа е.