Страв имам веќе,дека нели отвараш породилно ама уште не е саглам отворено додека не се породиш и веќе не знам што да мислам
abe toa e otvoreno..samo sto isplata nemame i se ofgicijalizira so raganjeto..mene i od firma mi kazaa 45 dena pred termin
Јас како што знам неможат да те одјават туку така, оти си покриена со боловање и одма после то си отвараш породилно, не правиш ни ден пауза измеѓу и немаат можност, а на фирмата не му влијае ништо се фондот си покрива. Мене до 29 јануари ми го одобрија боловањето и ми го затворија и од 30ти ќе треба да отворам породилно.
Па ова ме интересираше,дека нели не сме уште породени па си викам каков е статусот...да не може да те одјави.Зошто кај нас во најубавите моменти ќе ти дигнат притисок со папирологија и ќе те зезнат кога најмногу ти треба
Девојки имам едно прашање.17 недела сум и сум на патолошка.Планирам да го затворам боледувањето и да користам мерки.Имам подршка и од фирмата во која работам.Ме интерисира дали ако го затворам боледувањето, користам мерки и после извесен период се случи да престанат мерките, би можала повторно да отворам патолошка? Дали би имала понатаму проблем поради тоа што сега би ја затворила?Дали некоја има такво искуство?
Не верувам дека би било проблем пак да отвориш. А штом имаш поддршка од фирмата нема да имаш потреба оти мерките со ослободување траат до крајот на пандемијата, а сигурно уште долго ќе трае пандемијата.
Благодарам на одговорот, и јас знам дека се до крајот на пандемијата.Како што викаш сигурно би траела уште долго со оглед на ситуацијата.
Одма ти е отворено породилното, мене патолошката до 31.12 беше, од 1ви ми отворија породилно, од 01.01 до 27.09 ми оздадоа одма од матичната за во фирма да однесам. Не можат да те одјават, директно ти го отвараат.
Јас на твое место не би ја затварала патолошката, би верувала во подршка на фирмата единствено ако е во сопственост на мој многу близок, вака може да им текне и да ти речат не може веќе со мерките. Штом имаш патолошка користи ја, 30% е да разлика во парите, ама барем знаеш покриен си до породилно.
Не уште не ми е кажано,ама дека патолошка читам дека и до 45 дена па да си прашам на време. А термин ми е 28ми март.Па баш ќе видиме колку унапред ќе биде
И мене точно 45 дена пред термин ми рекоа да отворам породилно. Дали после патолошка можам да земам одмор па после да си отворам породилно? Дали некоја направила вака??
Зошто значи мора да се отворе 45 дена пред термин? Па многу денови ни кратат така, плус ако надминеш термин некој ден... нема смисла значи ова. Нема ли некоја финта за комисијата да одобре повеќе? Имам читано низ темата на некои членки им е продолжено од комисија ептен блиску до термин...
Не ти можат ништо на патолошка си ,и кога ке отвориш породилно исто башка он не те плаќа туку фонд не гледам зашто да те одјави а друго што нема право