Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Мене конзилијарното ми е на два месеци. Комисија ми одобри еден месец и пред истекот со истото конзилијарно ќе одам да ми продолжат уште еден месец. Претходно имав 15дена од матичен.
    Е сега да ве прашам дали ова комисиско се води како патолошка или патолошка е друг тип на боледување? Исто ме интересира и дали ако после овие 2 месеци на пример тргнам на работа, дали после може пак да добијам комисиско боледување?

2. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Е баш така :) прв пат бев, и тоа видов. На некои две, на некои три недели, на некои еден месец им одобруваа. Некако како да не им се даваше..... незнам дали така се погоди, или секогаш гледаат ако може да не дадат. Не разбирам, па на крајот на краиштата фзом плаќа, не им ги земаат парите од џеб.(n)

3. Ano

Ano Форумски идол

Не сум упатена за ова, ама мислам дека патолошка како порано ретко даваат. Дека тоа се отвора и трае до крај. незнам во секој случај немам искуство со ова.
    А во врска со прекинот на боледувањето внимавај што ќе ти пишува на извештајот од комисијата. Ако ти вика да се јавиш на контрола испочитувај, зотшто правеле проблем ако самоиницијативно си поченш и покрај нивна препорака. После тоа мислам дека еден месц не може да ти дадат повторно.

А каде ова? на ГАК?

Last edited by a moderator: Jun 30, 2017
    karibian likes this.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Мхм :nod:

5. Ano

Ano Форумски идол

Јас кога бев немав никаков проблем. А сега скоро и други две феминки земаа и без проблем им дадоа по еден месец. Ти имаш извештај од специјалист? Од која причина имаш потреба од боледување?

6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Имав хематоми, кои др. не ги гледаше со абдоменално ехо, нејсе тоа, туку коментираше "јас не гледам, ти знаеш, сите тука знаете...." и коментар од типот " ај сеа ќе ти го нацртаме хематомот" и ме извади од такт. Инаку цело тромесечие крварам, и сигурно нема да одам на комисија без везе. Иако, поделија едно десетина, без преглед. ;)
    Не е ни време ни место за нервози, ама крајно сум револтирана од односот. И како после да одиш да се пораѓаш таму?!

7. Ano

Ano Форумски идол

Оф бе душа.
    Не се нервирај. ти се погодил некој катиљ доктор.
    Јас кога бев само ме прашаа што ми е, а на ехо ме гледаа само за да утврдат дека бебе е добро и без проблем ми дадоа.
    Ако си во можност и ако ти прават проблем, оди на приватно ќе ти дадат за два месеци и ќе си мирна глава.

karibian and Leo_29 like this.
  8. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Така и планирам. Само што трпиш нервози, те боли меше, а за тоа баш и не размислуаат. Инаку целото време кое го поминав на ехото беше не повеќе од 100 секунди ( без претерување). И не успеав да видам дали бебето мрда, :sweat: а не па да барам хематом. Ама ете верувам дека е се ок.:)
    Доста е со жалби и поплаки, само позитивна мисла ќе не спаси. :sun:

Ano likes this.
  9. karibian

karibian Популарен член

Јас досега на Гак без проблем земам боледуваење. Не ми правелепроблем. Сега во среда пак ќе одам и после ќе отворам породилно. Еднаш ме гледаше Ќаев, еднаш Џикова што знам само прашаа зошто ми треба и толку. И јас се плашев дали ќе ми даваат ама добро поминувам. И тоа без врски , зашо има и такви.

10. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Дали знаете следната недела како е распоредот на смени на комисија?

11. eli25

eli25 Форумски идол

Одат само прва смена 8-13 ч

AnonimnaDevojka likes this.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Едно прашање: имам страшни болки во кичмата откако останав бремена. Сакам да знам, бидејќи болкиве ми се неиздржливи и константни, особено кога седам по цел ден на работа, дали е можно да добијам боледување како патолошка, да не одам на работа воопшто? Знам дека прво матичниот гин. дава 15 дена, потоа се оди на специјалист итн. И дали комисијата би ми дала и продолжувала боледување за болки во кичма? Има ли некоја што земала патолошка на оваа основа?
    Инаку, никогаш сум немала проблем со кичмата, ама откако останав бремена не можам да седам и стојам, само кога се движам не ме боли. Сабајле ми требаат по 15 мин само да успеам да станам од кревет. Седењето по 8 часа на работа ме убива, не можам вака да функционирам. Од нервоза еве веќе недела дена и желудникот ме кине, имам грчеви.

karibian likes this.
  13. karibian

karibian Популарен член

Јас сум на патолошка и првенствено заради болки во кичмата. Треба да ти дадат.

eli25 and Sexybaby86 like this.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@karibian благодарам, следнава недела сум на преглед, ќе ја прашам матичната, но сакав прво тука мислење да добијам. Освен кичмата, имам и неколку хематоми, кои и покрај терапијата, сеуште се присутни во матката и тоа ме плаши.

Благодарам уште еднаш :hug:

karibian likes this.
  15. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Девојки, може не е за тука прашањево, но можеби ќе знае некој да ме информира, гледам дека некои од вас се доста упатени...
    Имено, до сега сум на боледување 15 дена од матичен и плус 30 дена од комисија. Сега сакам да го прекинам ова боледување 2-3 дена порано, бидејќи секако во јули јас користам колективен одмор. Бидејќи незнаат ни кај мене на работа, ме интересира како би ми била исплатата за овие 45 дена. Дали за првите 30 дена ме исплаќа институцијата 90% и што со остнатиот пола месец? Дали тоа го покрива фондот и во кој износ? Јас ли носам документи таму откако ќе го затворам боледувањето?

16. IvanaCS

IvanaCS Истакнат член

Боледување до 30 дена покрива фирмата во која си вработена. Боледувањето над 30 дена ќе се покрива од Фондот (во твојот случај 15 дена ќе ти бидат под Фондот).
    За носење документи, мислам дека зависи од фирмата кај што работиш. Кај нас, они ги носат документите, јас не поднесувам ништо.

Ambra20 likes this.
  17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Некој зеде пари?

18. Annah87

Annah87 Истакнат член

Јас НЕ!

19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Пишав пак на таа од фонд. Вика да очекувам деновиве. Го "опраиле" системот.

20. eli25

eli25 Форумски идол

Ako nemate uste boleduvanje,sto da kazeme za porodilno posle (facepalm)

kukla21 and karibian like this.