Не знам како го водат затварање ли што како, ама со тоа од комисијата што одобри ми даде нели лист со печат матичната, и уште еден лист дека од 14 ти сум на породилно. Не се разбирам многу,ама така ми дадоа така поднесов.
Не е точно, за сите важи, еве ја сум во приватна фирма и сум ослободена откако важат мерките. Оди во администрација на фирмата, и кажи си што и како, нека не лажат.
Jas sum na neopredeleno pa ne me pustija doma zaradi zakon, celo vreme sum so konzilijarno i se vodev na patoloska do 02.02, veke od 03.02 imam otvoreno porodilno kaj maticnata. Inaku nema potreba da se plakja vo sistina ili remedika, cair dava konzilijarno. Kollu sto se sekjavam jas i ti imame diskutirano na ovaa tema, od cair ne ti dadoa konzilijarno?
Ми дадоа ама јас преку луѓе бев, вака не змам како оди...,зошто јас реално немам проблем со бременоста, не знам ни она дали има... Ако даваат секако уште поубаво, ќе си спаси пари,што секако не се малку.
Женчиња значи и без врски ВО ЧАИР ДАВААТ КОНЗИЛИЈАРНО! Имајте само исправен упат од матичен гин. фино лепо ќе си ја објасните ситуацијата каде и што работите, дрка мерки не ви даваат да користете, малце фил додадете поисплашени бидете, корона е, немаат разбирање, кревам тешко кажите, и верувајте кој и да е доктор освен Скепаровска, ќе ви даде боледување, посебно мажите, сите се кој од кој пофини и услужливи. Од скоро сите иам зимано боледување, секогаш муабет прават и од нив плус допишуваат лажна тешка дијагноза у случај да ја немате без проблем за лесно да минете на комисија. Јас бар лесно минав у Чаир, сега си вадам од Кавадарци конзилијарно, идат доктори од ГАК, многу поарогантни се, гласни и летаат малце, ама јас топ и со нив минам, колешке ме викаат.
А по сите градови комисиите одобруваат боледување до 45 дена пред термин? Или како ќе им се погоди? Многу е 45 дена не знам што се занесуваат.
Обично е 45 дена, ама некoгаш може нив да им се згреши а тебе да ти се посреќи. Нема врска градот јас мислам, побитно е расположението на комисијата во моментот кога ги прегледува.
Мислам дека на Ливинг и одобрија помалку од 45 дена, а може зависи и од дијагноза... Знам она имаше серклаж,па може како поспецифична...Не знам што да речам, на кој начин проценуваат. Матичната ми вика сега какви се нема шанси повеќе да ти одобрат и стварно, на тоа конзилијарното пишуваше до кој датум, ама они 2 недели помалку одобрија,за да биде точно 45 дена пред....
Здраво девојки Ме интересира во случај на користење на мерките за трудници, кој ја врши исплатата?на грбот на државата е ?или фирмата?
Каква е постапката за паталошка бременост? Јас моментално сум на боледување, ми дадоа 15 дена .Што понатаму? Не сум запознаена. Ако може некој да ми објасни би ми било од голема помош. Ви благодарам
Ke odis na specijalist, specijalistot treba da ti dade izvestaj ama na izvestajot da navede deka ti e potrebno miruvanje i boleduvanje. Toj izvestaj maticnata go prakja na komisija i tie ti odobruvaat od 15 do 30 dena. Jas cela bremenost taka ja pominav
Firmata plaka prvite 30 dena od boleduvanje, posle toa samata firma si podnesuva dokumenti vo fond i sekoj mesec zimas od fondot 70% od platata