Zdravo zenski... Kako odi sega rabotava so isplata na patoloshka bremenost, bev od maticen na boleduvanje 15 dena, potoa zemav izvestaj od specijalist, mi go prodolzija boleduvanjeto, prviot mesec mi go isplati firmata, no sega vekje nareden mesec e od fondot. Znaete li dali redovno gi isplakjaat tie 70% ili docnat so po nekoj mesec, mnogu mi e bitno ako imate nekoja od vas info za isplakanjevo, bidejki sum pod kirija i dokolku docnat kje moram da naogjam nekoe resenie, bidejki so edna plata znaete ne se stiga za se... Vi blagodaram zencinja odnapred za sekoj odgovor, imajte mi ubav den
Ако е се во ред со документи не каснат. Може на пример месецов на 15ти другиот на 20ти,ама не пречекоруваат барем кај мене,има девојчиња што се жалат им каснат. Јас до сега секој месец земам од 18ти до 20ти.
Zdravo devojki posle pataloska bremenost dali se koristi isto 9 meseci porodilno otsustvo ili pomalku dali nekoja e zapoznarna?
Породилното си е 9 месеци за сите,без разлика патолошка или не, меѓутоа еве на 90% од тие што сме на патолошка ни е скратено заради тоа што комисијата ни бара 45 дена порано да го отвориме породилното.
Здраво женски, да прашам кога си на паталошка според платата или според просек на последните 12 месеци пиштаат пари? Бидејки од фирма не ми го продолжија договорот затоа што користев мерки а и успат бев ковид позитивна и ми го продолжија само на две недели за да извадам паталошка и успеав ама ми ја намалиле платата 16.000 и сега им кажувам што ви менува вас кога фондот плаќа ама не тоа е тоа 10 години таму извинете на долгиот пост ви благодарам
Просек од 12 месеци, и 70% од таа сума ќе ти биде патолошката,а после тоа породилното е 100%. А како мислиш не ти го продолжија? Мора да си пријавена за да зимаш патолошка и породилно.
Ти благодарам многу на одговорт Инаку нр ми го продолжуваа ми кажаа извади паталошка за тоа време беше продолжен на две недели е сега јас веќе сум на боледување од комисја ми дадоа месец дена сега за нареден пак треба да земам извештај и да го продолжат пак за месец нели како се продолжувало боледувањето така и договорот ѕака ми кажаа
Гачки приказни од работа не ме пуштија.Па еве ми одобрија месец дена комисиски дома. Плус имам многу низок притисок и се задишувам брзо, па без проблем на ГАК ми дадоа извештај со мислење и пратила матичнава и гледам одобрено. Така да сега ваљда првиот месец ќе ми исплати фирма па после како ќе ми продолжуваат ќе ме исплаќа фонд. Со лесно мешиња
Девојки, Кој ви ги води патолошките бремености? Кој доктор би го препорачале за високоризична бременост? Благодарам
Здраво девојки имам едно прашање. Кога се водите на патолошка бременост средствата кои ви пристигнуваат на сметка, ви пристигнуваат од социјално или од фирма, како ви се водат во извод и по кој основ?
Јас сум сега 9ти месец од 28ми август сум на патолошка, во октомври ми пуштија од фирма само осигурувањето а во декември и јануари исто така ми стигнаа приходи од фирма по основ на плата, до сега немам воопшто немам пристигнато средства од фонд :/
Да не си со меркиве? Ако си на патолошка не може да ти стигаат пари од фирма... Носиш секој месец извештај од специјалист во фирма за продолжување на патолошка? Чекај сакаш да ми кажеш дека само 2-3 пати ти стигнале некакви пари? И јас сум од август ама секој месец си зимам плата од фонд
Не сум со меркиве, секој месец носам редовно боледување од специјалист и затоа се прашуваам зошто воопшто не ми стигаат пари од фонд Дали можеби треба фирмата после боловањето да го приложи во фонд повторно? Незнам што да правам и каде да се обратаам.
Секој месец фирмата го праќа боледувањето во фонд, затоа и се носи како доказ. Јави се во фонд ако мислиш дека од фирма ќе те измафтаат нешто... Прашај дали се е во ред со документи,дали доставуваат. Или пак јави се во фирма и кажи си, треба секој месец 70% од платата да ти легнува преку фонд на сметка, не си требала ич да чекаш. Што прават бе фирмиве нормални ли се?
Па искрено не знам, во Фонд не се должни да ти пуштаат пари ако твоиве не доставиле документи, ама оди до крај, ако не фирмата ќе си ја тужиш ти копии од извештаи секако имаш кај матичен гинеколог,само не оставај така,мора да ти исплатат пари,како ова вака не се нормални. А ти има ли стигнато решение од фонд? Колку часа колку пари.... Не оставај така ич не му ја мисли,да си земеш се што ти следува.