Женски, моментално имам отворено боледување, но сега матичната ми бара извештај од специјалист а мојот доктор е на боледување. Како иде постапката да не згрешам нешто ве молам појаснете ми тие што се на патолошка. Фала
После тие 15 дена од матичен гинеколог, мораш да земеш извештај од специјалист, дали ќе одиш државно или приватно небитно, ама направи го тоа неколку дена пред истекот на боледувањето, за да има комисијата време да ти одговори,да не ти се напраби прекин,зошто нема да ти важи. Кој доктор ти е на боледување? Си одиш или Чаир или ГАК или приватниве болници за ова. Ако нешто др те интересира прашај.
И кај мене сега за 13 дена,пошто веќе сум на породилно од 14 Февруари, одма ми ги лапнаа за кредитот бреее 100 денари не искористив
Не ми е јасно зошто кога пред една недела и однесов извештај од специјалист на матичната, и сега повторно исто ми бара? Ќе морам пак да плаќам преглед не разбирам
Ти треба нов извештај од специјалист за следните 15 дена,а после за да продолжиш ќе ти бараат конзилијарно,може Чаир,Систина или Ремедика и од Гак признаваат само од специјалист бидејќи во моментот немаат конзилијарно.Најубаво ако можеш оди на Гак или Чаир за да продолжиш од таму и понатаму,или ако секако си одиш во Систина или Ремедика тогаш од таму носи.
Како што ти пишале подолу, првиот извештај ќе ти биде 15 дена, па после еднаш месечно ќе си носиш извештај/конзилијарно. Во приватниве по 2650 секое одење ќе те чини, а на државно е бесплатно.
Лелее па секој месец ако си патолошки како така да се замараш со прегледи и извештаи,чудо од држава сме значи.Јас мислев се кај матичната се завршува, ама тоа е. Ви благодарам за инфо
Мојата матична два пати со истиот извештај од Ремедика ми поднесуваше во комисија и двата пати ми одобрија по еден месец боледување. После побараа конзилијарно и тоа ми беше на два месеци па после побараа уште едно конзилијарно и нов извештај и сега со тоа ќе си терам 2 месеци. Види со матичната, би требало најубаво она да ти каже.
Zdravo. Bi sakala mala pomosh od vas poiskusnite. Bremena sum 4 -ti mesec nekade od 7-ma nedela prokrvarer i maticnata mi otvori boleduvanje 15 dena, potoa dobiv 1 mesec od komisija pa 15 dena od komisija pa pak da prodolzam. Podnesov dokumenti i sega cekam. Ona sto me interesira dali ova boleduvanje ke go prodolzuvam sekoj mesec ili ima nekakva moznost da se otvori patoloska i da bidam raat slednite meseci namesto sekoj mesec da se maftam po specijalisti. Inaku sum so dijagnoza zakanuvacki abortus
Kazi mi koga go zemase mislenjeto od Cair posle boleduvanjeto vo fond vo skopje go nosese ili Kavadarci?
До 20та недела скoро сите сме со таа дијагноза, бидејли таа покрива се во фондот... Немаш ли можност за користење на мерките против ковид? Многу е полесно од аспект на трчкање, бркање работи... а и платата стога во целост....
Jas imam moznost ama nema da mi plakaat taka da go izbrav ovoj nacin. Jas navistina imav potreba od boledivanje so krvarenje bev ama ova so dokumentive sekoj mesec me izluduva a tek na pocetok sum pa zayoa sakav da znam dali moze da se otvori patoloshka i do kraj da ne se zamaram. Ili ova se vika patoloska
Но мислам дека законски мора да ти плаќаат, сепак во државава веќе ништо не се важи/почитува... Јас со контракции, крварење, лежечка бременост скроз, не сум ни способна да одам да бркам, и ординацијата ми ги призна мерките... Патолошка мислам дека не може до крај, во смисла еднаш,да ја отвориш и толку, има одење и ревизии, а дека можеш цела бременост да ја водиш како патолошка, секако дека можеш... Со лесно нека ти е!
Јас одам секој месец така на одделение.Првите 15 дена од матичен.Потоа извештај од спец,па конзилијарно,па пак извештај...и секој месец морам да одам!
има некој што не добил за февруари исплата? Поднесов на 19ти немам уште.. претходниот месец за 10 дена ми исплатија