Здраво феминки имам неколку прашања. Тие што се на патолошка бременост, кога го отварате породилното, дали просек земаат од шест месеци или 12 месеци за исплата на породилно. Дали фирмите ви даваат да искористите одмори пред да отворите породилно?
Ако имаш непрекинато 12 месеци ќе земат просек од 12, ако имаш 6 ќе земат од 6,битно е да не си вработен помалку од 6. За отварање породилно 90% од случаите, 45 дена пред термин отвараат, така налага комисијата. А тоа со фирмите , е на долго и широко, се зависи од фирмата, треба да ти дадат законски чим имаш, ама пак зависи од нив, треба директно да си прашаш.
Zdravo Na patoloska sum i prv mesec mie da zemam od fondot pari no eve seuste nema isplata za fevruari Se javiv vo fondot mi rekoa dokumentite se vo red se sega da cekam isplata E sega kako odi toa isplatata mozi da se izvrsi sekoj den da ocekuvam ili ima opredeleno koga isplajka fondot primer pri krajot na mesecot ili Ako nekoj znae nesto neka mi kazi
Исплатата обично ја даваат една до две недели откако ќе помине платата во фирмата во која работиш. Ако платата во фирма ја даваат на 15 ден во месецот , исплата од фондот даваат на крај на месец.
Девојќи, откако ќе ми стигне решението за патолошка, после колку време започнуваат со исплата од фондот? Поздрав
Јас имам отворено патолошка од ноември, во јануари ми беше прва исплата од фондот и од тогаш ми течат редовно. А решението ми стигна пред 2 дена така да мислам дека нема врска решението со исплата.
Мене па книговодителката ми рече од како ќе ти стигни решението после исплата... значи кај сите различно е... фала ти
Во Систина не ми се допадна колку оскудно ми напишаа само шифра и толку, а др. Трајковски најдобро мислење ми напиша(малце претеравме во дијагнозата) но помина во комисија и плус е секад достапен и ти обрнува внимание. Препорака моја за New Born кај него
Не знам, тоа не ми го кажаа. Секако ќе прашам иако мислам дека докторот ми кажа и овој месец ќе ми напише мислење.
15 од матичен,15 од специјалист + месец од специјалист....после конзилијарно и јас сум со ин витро кај докторот затоа ти кажувам..морав после тоа да одам на друго место за конзилијарно.Секако ќе ти каже матичната кога комисијата ќе побара конзилијарно.
Супер ,не си погрешила...докторот е професионалец...секој преглед му е како скрининг,детално гледа се што треба да се види .