Zdravo, Dali ako si na patoloska, posle koga kje se porodis kako ti isplakjaat od fond, koj prosek go zimaat ? Od poslednata godina koga si bila na patoloshka ili od prethodno koga si zimal 100% plata ?
Просекот се зема 12 месеци наназад одкако ќе се породиш. Ако во тие 12 месеци си на патолошка на пример 5 месеци, тие не се рачунаат во просек туку платата што си ја земала останатите 7 месеци.
Здраво јас сум на патолошка меѓутоа не добивам никаква исплата од фондот ми стигна и писмо дека ме одбиле пошто боловањето ми започнало во Јануари а во Февруари правам 6 месеци како работам дали има некое решение за ова иии дали можеби знае некој дали ќе ми следува трудничко Септември треба да се породам,кои документи се поднесуваат каде треба и кога треба.. фала ви.
Мислам дека имаше слична ситуација погоре некој постирано,и дека штом направиш 6 месеца во фирмата потоа ти следува боледување,доколку сеуште си пријавена тогаш обрати се во фзо прашај дали да почнеш да поднесуваш документи(боледувања и н1 образец) можеш и по маил јас така ги праќам(прво во фирма па фзо).
Na bolovanjeto od bukurest mi pisuva dega od 28.01 sum na bolovanje i zatoa ne me isplakaat znaci treba vo fzo da se rasprasam
Девојки јас имав боледување 2 недели преку матичниот и однесов мислење од мојот инф специјалист за продолжување на боледувањето, ми се јавија дека е одобрено и дека повторно ќе треба да однесам негов извештај после 3 недели, а за следно продолжување ќе требало конзилијарно мислење..... Може некој да ми објасни каква е процедурата за понатака?
Јас бев на патолошка од Октомври навака, секој месец продолжував само со извештај од специјалист на ГАК. Иако на секое мислење од комисија пишуваше да се достави конзилијарно мислење, матичната приложуваше нов извештај кој го добивав еднаш месечно на контрола и немав ниту еднаш проблем. Велат дека се флексибилни поради ковидот. Морав да отворам породилно 45 дена пред термин, поради проблем на работа. Тоа е моето искуство
Девојки дали кога прв пат ќе ти исплатат патолошка после редовно секој месец исплаќаат или па некогаш прескокнуваат?
Девојки дали некоја е упатена...паталошката ја затворив на 09.05,до 20.05 користев одмор.Од денес отварам породилно....во ФЗО праќам документ тек здравје после пораѓај со отпусно писмо или уште сега дека е отворено породилно?! @Stressed Out i @jarec6 може ќе ми помогнат знам бевте на паталошка ?
Јас немав ваков прекин за со одмор, па до 13ти февруари ми беше патолошка и одма матичната ми даде документ дека од 14ти сум на породилно и го однесов на работа одма. А тоа после пораѓај е друго. Кај мене вака беше.
Откако се породив матичната ми даде нов документ. Исплата отпосле, прво извод за бебето ќе чекаш неколку недели па после....