Боледување од матичен гинеколог 15 дена, за тоа време одиш на преглед кај специјалист и ти дава извештај . Тој извештај го праќа матичната на комисија и таму ти продолжуваат боледување од месец за месец. После 60 дена боледување комисијата ќе ти бара конзилијарно мислење . Јас цела бременост ја поминав само со извештај од специјалист од Гак , таму немаат комисија за конзилијарно бидејќи се ковид центар и комисијата ми го продолжуваше боледувањето од месец за месец. 45 дена пред термин отвараш породилно
Мила мене ми го одобруваа со мислење од инф специјалистот и нели првиот месец си под фирма а од следен веќе треба под фонд да бидам Е сега прашањето ми е кои документи да ги однесам во фондот?
Првиот пат кога поднесуваш во фондот се носи N1 образец ,копија од лична карта и трансакциска сметка , и боледувањето од матичната . Таму ти даваат бројче во фондот и со тоа бројче си ги доставуваш само боледувањата секој нареден месец порано пред да земе фирмата плата
Zdravo zenski, planiram da otvoram boleduvanje. Dve nedeli od maticen pa posle komisisko? I dali ima nekoja opcija da se iskombinira odmorot za da ne treba 45 dena pred termin da se otvara porodilnoto?