Da, takvi se pravilata. Mene denes mi ja dadoa potvrdata za porodilno, po nalog na komisijata 45 dena pred termin se otvora. Termin mi e 09.09.2021
Zdravo Na patoloska bev do 13.07.2021 sega imam otvoreno porodilno Me interesira dali za godinava mi sleduva k-15 od firmata i odmor Ako moze nekoj da mi objasni
Мислам дека те следува.Јас лани бев од 18.05.2020. до 11.01.2021 на патолошка,земав се' што замаа колегите. Сега сум и јас на породилно,а пред некој ден даваа регрес, имеше и за мене пуштено на сметка.
Jas sum na patoloshka od Maj I Jas zemav k-15 taka da mislam deka nema zosto ne bi zemal a, sepak si prijavena I tece staz
Koja e procedurata za otvaranje patoloska? Kolku trae dur da otides na patoloska? Mene maticnata duri na 17ti mi se vraka od odmor a zamenata moze samo obicno boleduvanje da otvori?
Дали веќе си на боледување или уште не?Прво се 2 недели од матичен па уште 2 од специјалист па потоа бараат конзилијарно.
Здраво мамички се надевам ќе се најде некоја што ќе ме упати. Мојата ситуација е ваква: Имам фирма и сум самовработена, решив да отворам патолошка бидеќи на друг начин не сум ослободена од државата како трудница. Денес ги пуштив приденесите на мој трошок( плата не пуштам занаетчија сум), но од следен месец треба фондот да ме исплаќа. Како е процедурата за документите? Што треба и дали јас треба сама да ги носам во фондот? Фирмата ми е регистрирана Скопје но по адреса сум во друг град. Личната карта нова не ми е сеуште готова бидејќи летово се венчав и менував се.
Н1 образец симни си го од страната на фзо,копија од трс,боледување од матичен и конзилијарното...јас сум од Ск и им ги праќав по меил,за во твојот град распрашај се дали може така или треба лично да ги носиш
Ќе сакаш да ми помогнеш како да го најдам образецот? Првиотпат имав боледување 2 недели, па 1 месец, се надевам и сега ќе биде 1 месец. За конзилијарно не знам дали ќе земам бидејќи викаат да се отвори породилно 45 дена пред термин. Мене термин ми е 5 ноември. Малце и не ги разбирам работиве најискрено.
Повели https://www.google.com/url?sa=t&sou...kcQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw0b-XxADm3Pe12j_mFMGOG ама без конзилијарно веќе мислам дека нема да ти продолжат...инаку да со паталошката се отвара породилнито 45 дена пред термин .
Според моето искуство ќе ти одобрат уште само 15 дена бидејќи комисијата одобрува до максимум 60дена, и после ќе ти бараат конзилијарно.